Lokeren
31.05.2024
alt=

Toneelgezelschap Horzel speelt 'Voorjaarsontwaken'

vrijdag 31 mei 2024 om 18:07 door Rony

Zwangere regisseuse blaast ‘Voorjaarsontwaken’ nieuw leven in.

Alles komt uiteindelijk wel goed. Dat wil regisseuse Faye De Coen vertellen met het stuk Voorjaarsontwaken, dat op 6, 7 en 8 juni gespeeld wordt in de Torenzaal. 7 maand zwanger is ze bovendien, maar dat houdt haar niet tegen om haar afstudeerproject -dit theaterstuk- in te blikken. Voor Tg Horzel, die groeikansen geeft aan toekomstige regisseurs, is dit het tweede afstudeerproject op korte tijd.

Over Voorjaarsontwaken

Het toneelstuk gaat over kinderen en jongeren die volwassen worden. “Jongeren voelen een zware druk, zitten in hun puberteit met vele hormonale en fysieke veranderingen waar ze door moeten. Ook belangrijke thema’s zoals zelfdoding, liefde, het eerste seksuele contact en abortus kaarten we aan”, legt Faye uit. “Hoewel ik dit stuk al langer in mijn hoofd had, twijfelde ik over het thema door mijn zwangerschap. Maar mijn leraar overtuigde me dat het net mooi is dat die twee veranderingen -persoonlijk en in het toneelstuk- samenkomen. Puberteit en zwangerschap zijn 2 identiteitsvormende en behoorlijk hormonale periodes. In dit toneelstuk kan ik net mijn creativiteit in kwijt”, vertelt de regisseuse.

Weg door het donker

“Als je de donkere stukken ook omarmt, kan je pas ten volle leven. Alles komt uiteindelijk wel goed”, geeft Faye aan. “In het stuk pleegt een personage zelfmoord, en dat heb ik zelf in mijn omgeving ook meegemaakt. Als ik nog 1 ding tegen die persoon had kunnen zeggen, dan was het dat uiteindelijk alles wel goed komt. Dit is een stuk waar iedereen wel inspiratie uit kan halen. Nog een reden om te komen kijken? Alle acteurs spelen heel goed en iedereen is heel gemotiveerd.”

Voorjaarsontwaken lijkt een zwaar stuk als je afgaat op de samenvatting, maar dat valt volgens Faye wel mee. “Er zit zeker ook wel luchtigheid in. Bovendien is het stuk geactualiseerd. Zo zijn de religieuze verwijzingen uit de originele versie van Frank Wedekind uit 1891 geschrapt.”

Afstudeerprojecten welkom!

Voor Tg Horzel is dit het 2e stuk op korte tijd. Een drietal weken geleden speelde het toneelgezelschap ‘De Dood en het meisje’. “Dat was een afstudeerproject van Clothilde De Cock, ook een leerlinge uit de opleiding Theaterregie van de Lokerse kunstacademie. We vinden het een enorm compliment dat toekomstige regisseurs hun weg vinden naar ons gezelschap, én dat de stukken ook aanleunen bij onze visie. Zo doen ze waardevolle praktijkervaring op. Iedereen leert van zulke samenwerkingen”, geeft Tg Horzel-voorzitter Laura Rogiers aan.

“Ik wist wel al dat er veel bij een theaterstuk kwam kijken, omdat ik al toneelspeelde. Hoewel goed plannen helpt, is een afstudeerproject leiden best intensief. Het is zoveel meer dan 2 keer per week toneelrepetities doen. Uiteindelijk is dit voor iedereen een hobby of nevenproject, dus ben ik dankbaar voor iedereen die meehelpt”, geeft Faye aan.

Bestel nu je tickets.

Praktisch
Torenzaal Lokeren, Torenstraat 1 in Lokeren
Op donderdag 6, vrijdag 7 en zaterdag 8 juni om 20.15 uur.
Kostprijs 12 euro (basis) en 10 euro (OpenDoek-lid) Meer info op www.tghorzel.be

Foto : Tg Horzel
Facebook Twitter
Bron: Axiradio