Lokeren
18.09.2023
alt=

De 9 muzes sieren Cultuurcentrum Lokeren

maandag 18 september 2023 om 18:28 door Rony

Enkele maanden geleden deed het Cultuurcentrum een oproep om de grijze, kale muur aan de parking om te vormen tot een streetartkunstwerk. Met dit initiatief wil het Cultuurcentrum niet enkel de bezoeker in de zaal zelf met cultuur prikkelen maar ook de toevallige passant. Na een grondige selectie uit meer dan veertig inzendingen, uit binnen- en buitenland, is de keuze gevallen op het voorstel van Gijs Vanhee.

De muurschildering van Vanhee in zwart-wit bedekt de hele zijgevel van het Cultuurcentrum.

“Een voordeel van zwart-wit is dat dit erg fijn oplicht wanneer het donker is aangezien de contrasten hoog liggen. En aangezien de activiteiten van het Cultuurcentrum, zeker in de winter, vaak ‘s avonds doorgaan, is dit handig meegenomen.”
An Verstraeten, directeur van het Cultuurcentrum.

Op de muurschildering zijn negen torens te zien. Zij symboliseren de negen muzes, waarbij elke toren verwijst naar een specifieke muze door middel van de vorm van de toren of de handeling van een figuur in de toren.
“Het onderwerp is cultuur en de verschillende kunstvormen, maar dit wordt op een heel subtiele manier voorgesteld. Het is een muurschildering waarbij je telkens opnieuw iets nieuws kan ontdekken, waar je naar kan blijven kijken zonder verveeld te worden. De aandachtige kijker kan ook enkele knipogen terugvinden naar de Lokerse cultuur en geschiedenis.”

Marina Van Hoorick, schepen van Cultuur


Bio Gijs Vanhee

Gijs Vanhee, is een geboren en getogen Mechelaar. Hij is al sinds zijn kindertijd gefascineerd door tekenen en graffiti en heeft er sinds 2016 zijn beroep van gemaakt. Zijn verhalende tekeningen zijn steeds gekenmerkt door de mensen met vogelhoofden die hij ‘freebirds’ noemt. Zij staan voor het idee dat mensen vrij zijn in hun hoofd door de kracht van verbeelding. Het symboliseert ook Vanhee’s zoektocht naar vrijheid en de balans tussen natuur en de maatschappij. Voor de details van zijn werk haalt hij inspiratie uit zijn reizen en lokale verhalen. Ook heeft de skate- en surfcultuur en graphic novels een grote invloed op zijn werk.

Foto : Stad lokeren
Facebook Twitter
Bron: Axiradio