Lokeren
10.09.2023
alt=

Werken postgebouw "uit de grond"

zondag 10 september 2023 om 18:22 door Rony

Op 6 maart 2023 ging het renovatieproject aan het postgebouw van start. Ondertussen zijn de afbraak- en grondwerken helemaal afgerond. Begin september kon de aannemer starten met de opbouw binnen het project.

Ondertussen zijn de metselwerken van de kelder helemaal afgewerkt en is de vloerplaat in het nieuwbouwgedeelte reeds gestort. De volgende punten op de planning zijn o.a. de funderingsplaat in de voorbouw, de bekistingen van gelijkvloers en eerste verdieping, het metselwerk van de liftput en het plaatsen van de trappen. Beetje bij beetje zullen de verdiepingen tevoorschijn komen en naar het einde van het jaar zal de structuur van de achterbouw vorm krijgen.

Een gouden envelop als centraal punt
Een eerste steenlegging is hier, net zoals bij de opbouw van het nieuwe zwembad, niet echt van toepassing. In plaats daarvan krijgt dit officieel moment een gouden randje waardoor het “oude postkantoor”, zoals de meeste Lokeraars zich zullen herinneren, altijd een centrale plaats zal krijgen in het gebouw.
Een gouden messing envelop wordt gebetoneerd in het deksel van de regenwaterput en krijgt zo een centrale plaats in de patio. Doordat dit element ook zichtbaar zal zijn door de ramen van alle verdiepingen vormt het symbool als het ware het hart van het monument.

Een gebouw met veel erfgoedwaarde
Het voormalige postgebouw is een historisch gebouw met veel erfgoedwaarde. Karakteristieke elementen moeten zeker behouden blijven. Zo werden eerder al enkele toppen van de puntgevels gedemonteerd en veilig opgeborgen in het stadsmagazijn. Daarnaast zal er een groot stuk gerestaureerd worden. In het kader van het herwaarderen van de erfgoedwaarden van het monument komt dit project tot stand met de steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Zo verkrijgt de Stad alvast een premie van 150 000 euro voor het schrijnwerk van het gebouw.


PROJECTINFORMATIE POSTGEBOUW LOKEREN
Project Postgebouw Lokeren
Locatie Markt - Durmelaan Lokeren, België
Opdrachtgever Stad Lokeren
Ontwerper Bressers Architecten
Studiebureau Riessauw nv
Aannemer Monument Vandekerckhove nv
Scenografie toeristisch onthaal Bailleul
Ontwerpbureau nv
Technieken STir bv
Akoestiek Avitech Acoustics bv
Met de steun van Agentschap Onroerend Erfgoed
Facebook Twitter
Bron: Axiradio