Lokeren
21.06.2023
meer foto's ...
alt=

BuurtBudget, Maak Lokeren Mee

woensdag 21 juni 2023 om 17:21 door Rony

Exact één jaar geleden liet Stad Lokeren weten dat ze een nieuw participatieproject ging opstarten: BuurtBudget, Maak Lokeren Mee. Intussen zijn alle fases afgerond en zijn de winnende projecten gekend

Acht mooie buurtvoorstellen krijgen een budget van de stad waarmee ze hun buurt nog mooier kunnen maken. Tegen uiterlijk 30 september 2024 dienen alle projecten gerealiseerd te zijn. De winnaars werden vandaag ontvangen op het stadhuis voor de symbolische overhandiging van het buurtbudget.

Vier maanden de tijd hadden de Lokeraars om een voorstel in te dienen dat positief bijdraagt aan de leefbaarheid van een buurt in de stad en alle inwoners ten goede komt. De inwoners van Lokeren kregen zo de kans om zelf initiatief te nemen om hun buurt beter te maken voor iedereen en samen aan de stad te bouwen.

“Als stadsbestuur en -administratie weet je altijd wat doen. Per legislatuur stellen we dan ook een duidelijke meerjarenplanning op die de jaarprojecten en prioriteiten in kaart brengt. Toch vonden we het – in het kader van actieve participatie – ook belangrijk om de Lokeraar mee te laten beslissen over de bestemming van een deel van de stadskas. En dat binnen een haalbaar kader uiteraard. We zijn dan ook erg blij dat er 8 toffe projecten naar voren zijn gekomen en kijken al uit naar het resultaat, succes aan de winnaars!”
Burgemeester Filip Anthuenis


Per Lokerse buurt, 10 in totaal, werd er een budget van maximum 15 000 euro gereserveerd. Daarnaast werd er ook een bijkomend budget van datzelfde bedrag voorbehouden aan projecten die buurtoverschrijdend werden ingediend, en dus de ganse stad ten goede komen. In totaal voorzag Stad Lokeren een participatieportefeuille van 165 000 euro voor deze buurtprojecten. Na stemming haalden acht projecten de eindmeet, samen goed voor een totaalbedrag van 96 235 euro.

“Voorbeelden uit andere steden en gemeenten leren dat een aanpak waarbij burgers keuzes kunnen maken voor de besteding van het uitvoeringsbudget van onze stad een mooi resultaat kunnen opleveren. Door onze inwoners zélf projecten te laten indienen, zélf te laten beslissen welke projecten uitgevoerd kunnen worden en door hen dus zelf te laten beslissen over een deel van het gemeentelijk budget zal het leven in onze straten, wijken en buurten nog aangenamer worden. Het resultaat van het BuurtBudget zet dit kracht bij: in 6 van de 10 Lokerse buurten zullen buurtprojecten gerealiseerd worden, met daarbij nog 2 buurtoverschrijdende initiatieven. We kunnen zeker stellen dat het BuurtBudget als proefproject zijn doel niet heeft gemist.”
Schepen Walgraeve, schepen van Financiën

In 6 Lokerse buurten schieten Lokeraars vanaf nu in actie om hun project uit te rollen met de verworven subsidie. Daarnaast zijn er nog 2 projecten die buurtoverschrijdend gerealiseerd zullen worden. Een overzicht:

1. Buurtoverschrijdend:
Extra bankje aan het Molsbroek (1000 euro)
2. Buurtoverschrijdend:
Gezellige gevelklap, gevelbankje bv Tuinwijk (14 000 euro)
3. Lokeren-centrum – Stationswijk:
Aanleg multifunctioneel plein tussen Vlas- en Jutestraat (14 000 euro)
4. Spoele – Naastveld – Everslaar:
Kan10, de mobiele kantine (15 000 euro)
5. Oudenbos:
Boogjeswandeling, beleef Oudenbos (focus op beleving en historiek) (15 000 euro)
6. Bergendries – Kopwijk:
Parkje kopkapelstraat: educatieve ontmoetingsplek voor buurt en school (7235 euro)
7. Hillare – Heiende:
Heraanleg petanquebaan bv Trefpunt (15 000 euro)
8. Eksaarde:
Belevingstuin aan het woonzorgcentrum Hof van Eksaarde (15 000 euro)


Deze winnaars zullen conform het reglement en de afgesloten overeenkomst hun ingediend voorstel realiseren met het gevraagde buurtbudget tegen uiterlijk 30 september 2024. De Stad zal adviseren en superviseren waar nodig en ziet ook toe op het publieke karakter van de uitgevoerde projecten.

De kleurrijke picknickbanken die eerder werden uitgezet binnen deze campagne verhuizen naar de locaties waar er een BuurtBudget-realisatie komt.

Wie meer wenst te ontdekken over de projecten, surft naar denkmee.lokeren.be. Wanneer het project afgerond wordt, zal de realisatie toegevoegd worden aan het BuurtBudget-overzicht.
Facebook Twitter
Bron: Axiradio