Lokeren
31.01.2023
alt=

Ruimtelijk uitvoeringsplan Stationsomgeving

dinsdag 31 januari 2023 om 18:55 door Rony

Om de buurt voor en achter het treinstation in Lokeren aangenamer en meer uitnodigend te maken, werden er in het verleden al bevragingen georganiseerd en een masterplan opgesteld. Een definitief plan bleef echter uit. Stad Lokeren gaat aan de slag om een Ruimtelijk Uitvoeringsplan uit te werken voor de gehele stationsomgeving. En daarbij krijgt de Lokeraar inspraak van 1 februari tot 1 april.

Een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) is een plan waarbij de overheid in een bepaald gebied de bestemming vastlegt. In het geval van een gemeentelijk RUP is het de gemeente die het plan opmaakt. Zo wordt duidelijk wat wel en niet kan binnen de projectzone van het RUP. Eens het RUP is goedgekeurd, vormt dit de basis om omgevingsvergunningen op te beoordelen.

Projectzone met 5 onderdelen
De projectzone van het RUP Stationsomgeving loopt vanaf de Durme tot aan de Koophandelstraat, en tussen het Stationsplein met kleine uitstulping naar de Pompiersstraat tot aan de N70.


In concreto bevat de projectzone deze vijf verschillende onderdelen waarover binnen dit RUP wordt stilgestaan:

De Pompiersstraat
De busstelplaats
De Autoparkings (aan voor- en achterzijde)
Park Ter Beuken
Een kwalitatieve stationsomgeving

Drie duidelijke doelstellingen geformuleerd
De opmaak van een RUP gebeurt volgens een vastgelegde procedure van de Vlaamse regering en duurt ongeveer 2,5 jaar. De volgende doelstellingen uit de startnota gaan alvast mee naar de procesnota rond de stationsomgeving:

- een uitnodigende aangename en kwalitatieve stationsomgeving creëren;
- een mogelijke nieuwe invulling geven aan de site Pompiersstraat na verhuis van de brandweerkazerne;
- recreatief medegebruik toelaten op een aantal percelen in het park, met behoud van het parkachtig karakter.

Informatie- en participatiemomenten tussen 1 februari en 1 april
Stad Lokeren vindt het belangrijk dat ook de bewoners van de stationsomgeving, net als de handelaars, de reizigers en bij uitbreiding, alle geïnteresseerden, betrokken worden bij dit project. Tussen 1 februari tot 1 april kan de start- en procesnota ingekeken worden via lokeren.be/rup-stationsomgeving, maar ook via een fysieke infostand in het stadhuis. Wie bemerkingen heeft over de startnota, kan deze bezorgen aan stad Lokeren via mail of aangetekend schrijven.

Daarnaast wordt er op zaterdag 4 februari een infomoment gehouden omtrent de toekomst van de stationsomgeving. Iedereen die mee wilt nadenken of vragen heeft, is dan welkom in het stadhuis van 10 tot 13 uur. Inschrijven kan nog tot en met woensdag 1 februari via denkmee@lokeren.be of 09 235 32 83 en is verplicht.

Wie ter plaatse gaat, zal op de verschillende onderdelen binnen de projectzone in de stationsomgeving borden zien hangen met QR-codes. Wie deze scant, komt rechtstreeks op een korte bevraging terecht en kan zo z’n mening direct doorgeven voor dit onderdeel.
Een algemene bevraging is te vinden op denkmee.lokeren.be/rup-stationsomgeving, via de QR-code in de Infokrant van februari of op papier in het stadhuis. Deelnemen kan tot uiterlijk
1 april.
Facebook Twitter
Bron: Axiradio