Lokeren
08.01.2023
alt=

Walt Weiskopf in Lokerse Jazzklub

zondag 8 januari 2023 om 18:34 door Michel

Deense band waarmee hij dit jaar ook afzakt naar de Lokerse Jazzklub. Een unieke kans om een fenomenale saxofonist aan het werk te zien.

De Amerikaanse tenorsaxofonist Walt Weiskopf is gepokt en gemazeld in de post bop en stak de neus aan het venster in de jaren 80.
Meer dan 20 jaar terug werd hij de vaste saxofonist bij Steely Dan. Sinds een aantal jaren maakt hij in zijn agenda plaats om in januari kriskras door Europa te toeren met een Deense band waarmee hij dit jaar ook afzakt naar de Lokerse Jazzklub. Een unieke kans om een fenomenale saxofonist aan het werk te zien.

Tenorsaxofonist Walt Weiskopf begon op vrij jonge leeftijd te spelen bij de Buddy Rich Big Band en was daarna 14 jaar lid van het Toshiko Akiyoshi Orchestra. Hij nam 16 cd’s op onder eigen naam en was sideman bij diverse groepen. Op één van die cd’s speelt trouwens Brad Mehldau piano. Jim Snidero, Gary Smulyan en John Patitucci duiken eveneens regelmatig in groepen van hem op. Weiskopf geniet een uitstekende reputatie als sideman, en speelde naast jazz ook in het populaire circuit, o.a. bij Frank Sinatra en Bozz Scagss. Vanaf 2003 is hij vast lid van Steely Dan en vraagt Donald Fagen hem ook voor zijn soloplaten. Maar Weiskopf bleef steeds actief in het jazzmilieu, als muzikant en pedagoog met diverse boeken rond sax achter zijn naam. Sinds een aantal jaren toert hij jaarlijks door Europa met zijn European Band.

Pianist van die Band is Carl Winther. Hij werd geboren in een muzikale familie. Zijn vader is jazztrompettist Jens Winter en ook zijn moeder en zus zijn muzikaal actief. Winther kreeg de kans samen te spelen met o.a. Billy Hart, Adam Nussbaum, Marcus Strickland, Till Brönner, Tomas Franck… Compagnon de route tijdens veel van die projecten is drummer Anders Mogensen. Hij studeerde aan de Berklee College Of Music in Boston en werkte samen met o.a. Bob Berg, David Liebman, Steve Swallow, Marc Johnson, The Brecker Brothers, Gary Thomas, Django Bates, Tim Hagans, Cuong Vu, Lew Soloff en Ray Anderson.

Het Quartet wordt vervolledigd met de Deense bassist Andreas Lang. Die woont ondertussen in Berlijn maar blijft de band met zijn collega’s in zijn thuisland onderhouden. In Lokeren kon je de afgelopen jaren Andreas Lang aan het werk zien met Fusk en met het Mads La Cour Quartet.
Bill Milkowski (Amerikaanse jazzjournalist van DownBeat en JazzTimes: “Walt Weiskopf is a major talent, a monster tenor saxophonist as well as a prolific composer and accomplished arranger”.

Wanneer: Zaterdag 14 januari 2023 (20u30)
Bezetting: Walt Weiskopf (tenorsax), Carl Winther (piano), Anders Mogensen (drums), Andreas Lang (bas)
Inkom: 20 € (aan de kassa),18 € (reservatie), 5 € (-25 jaar
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)
Facebook Twitter
Bron: Axiradio