Lokeren
26.03.2021
alt=

De Moazoart is Meest Verdienstelijke Lokeraar

vrijdag 26 maart 2021 om 18:31 door Michel

De Meest Verdienstelijke Lokeraar 2020 zit er helemaal op. De stemmen zijn geteld en de winnaars zijn gekend. Of beter gezegd, winnaar. Want, Ontmoetingshuis De Moazoart kreeg zowel door de jury als door de Lokeraar de kroon op het hoofd gezet. Het was alweer voor de 25e keer dat de verkiezing georganiseerd werd door Stad Lokeren

Anders dan de voorgaande edities echter was de rol van de Lokeraar. Elke inwoner van Lokeren kon deze keer namelijk zelf kandidaten voordragen en vervolgens mee stemmen. Nieuw was ook de uitreiking van twee prijzen: een juryprijs en een publieksprijs. Ontmoetingshuis De Moazoart haalde het in de stemmingsronde van de andere genomineerden Alderande vzw, Nicole D’Hont, Linda De Clerck en Veerle Nijs. “Deze feesteditie was van de Lokeraar, dat kunnen we wel bevestigen”, stelde burgemeester Filip Anthuenis bij de start van de prijsuitreiking. “Het in de kijker plaatsen van de ‘Helden van de stad’, de Meest Verdienstelijke Lokeraars sinds 1996, heeft de Lokeraar duidelijk geïnspireerd. Meer dan 105 kandidaturen werden voorgedragen. En de Lokeraar heeft massaal gestemd. Onze diensten kregen maar liefst 3563 stemmen te verwerken.”

Publieksprijs

Ontmoetingshuis De Moazoart haalde met meer dan 47% van de stemmen de publieksprijs binnen en mag hiervoor een geldsom van 500 euro in ontvangst nemen. Deze verkiezing gaf het Ontmoetingshuis voor kwetsbare Lokeraars een extra platform om hun werking in de kijker te zetten. En die kans lieten ze geenszins liggen. Waarom ze deze erkenning verdienen? “Het afgelopen coronajaar hebben we blijvend ondersteuning geboden aan de kwetsbare Lokeraar, die mogelijks nog kwetsbaarder werd en bleven we klaarstaan voor onze vrijwilligers”, zo duidt coördinator/groepswerker Bert Reniers hun winst. Eind 2020 ging De Moazoart op zoek naar 1000 Lokeraars om 1000 (kansarme nvrd.) Lokeraars te helpen. Ze vonden niet alleen meer dan 1000 Lokeraars, maar ook enkele bekende Vlamingen waaronder Linde Merckpoel (vlogger bij de Vlaamse openbare televisiezender Eén en radiopresentatrice bij de Vlaamse radiozender Studio Brussel) , Aster Nzeyimana (VRT Journaal – MNM) en Karolien Debecker (radio 2 – MNM) die hen een warm hart toedragen. Zij brachten samen met Ontmoetingshuis De Moazoart het thema armoede in de nationale media. De Moazoart is binnen de strijd tegen armoede een ambassadeur van onze stad en geeft Lokeren buiten haar grenzen bekendheid en uitstraling als warme sociale stad.

Juryprijs

Ook in de geheime stemming van de jury, samengesteld uit de voorzitters van de Lokerse adviesraden en de burgemeester, behaalde de Moazoart het hoogst aantal stemmen en werd zo ook winnaar van de juryprijs. Aanvullend op de geldprijs mochten ze een kunstbeeld van Sofie Müller in ontvangst nemen. Deze dubbele erkenning is ongetwijfeld een belangrijk signaal dat Ontmoetingshuis De Moazoart in eigen stad de nodige erkenning krijgt voor hun strijd tegen armoede verder aan te gaan.

Verdiensten Ontmoetingshuis De Moazoart

De organisatie die in Lokeren al 10 jaar zorgt voor een warm onthaal en een uitgebreid ondersteunings- en activiteitenaanbod bleef ook in het moeilijke jaar 2020 voorzien in een veilige en warme stek waar Lokeraars die problemen ondervinden terecht kunnen. Door steeds te vernieuwen en creatieve oplossingen te bedenken slaagden ze erin om verder aan de slag te blijven gaan in hun sociaal restaurant, in het reisbureau Rap op Stap, met reparaties van fietsen en kledij. Ook door activiteiten aan huis te voorzien zoals de drempelgesprekken, de paas- en sinterklaasactie en het kerstfeest bleven ze in contact met hun bezoekers. Ontmoetingshuis de Moazoart speelt met hun zeer laagdrempelig aanbod in op de directe noden en behoeften. Iedereen is welkom. Participatie en kansen creëren voor de meest kwetsbaren staan centraal in hun werking. Naast hun eigen aanbod staan ze op de eerste rij om de belangen van hun doelgroep te verdedigen. Met deze overwinning voelen ze zich gesteund door de bevolking om in eigen stad nog meer te gaan voor sociaal beleid. Al dit werk is niet de verdienste van enkelingen maar wordt gedragen door een team van meer dan 75 enthousiaste vrijwilligers en vele partnerorganisaties. Eeuwige erkenning voor vrijwilligers en de zorg Twee kandidaturen schopten het niet tot laureaat. Twee kandidaturen waarvan de jury en het stadsbestuur oordeelden dat ze deze verkiezing overstegen. Twee kandidaten die niet enkel een erkenning verdienen voor het bijzonder moeilijk jaar 2020, maar die zonder enige tegenspraak een erkenning verdienen voor de dagdagelijkse inzet in onze stad

1. “De onbaatzuchtige vrijwilligers” De vrijwilligers, vaak anoniem, houden onze samenleving en ons Lokeren draaiend. Zij hebben door hun grenzeloze inzet een zeer groot maatschappelijk belang. Niet alleen de vrijwilligers, de drijvende krachten in de vele verenigingen en organisaties in onze stad maar ook alle individuele vrijwilligers die dag en nacht klaar staan om hulp te bieden waar nodig. Om al deze vrijwilligers blijvend te erkennen in deze belangrijke rol, besliste de stad om een vrijwilligersbos in te richten, als onderdeel van de nieuwe boszone in de wijk Oudenbos en dit aan te vullen met de uitwerking van één of meerdere verwijzingen naar de Lokerse vrijwilligers langsheen het nieuw traject van de fietssnelweg Lokeren – Gent

2. “Het zorgpersoneel” Ook het Lokerse zorgpersoneel werd voorgedragen. Het afgelopen jaar 2020 was alles behalve een makkelijk jaar te noemen voor de zorg, maar hun inzet verdient niet enkel erkenning voor het voorbije jaar maar voor de onophoudelijke inzet, jaar in – jaar uit. Elke dag opnieuw staan de vele zorgverleners in onze stad klaar voor de Lokeraar. Om al deze mensen uit de zorg, niet enkel vandaag maar ook in de toekomst blijvend te erkennen, beslist de stad om een kunstbeeld op te trekken in het centrum van de stad. De kunstenaars in onze stad worden via de SAMW, de Lokerse Kunstacademie, uitgedaagd om de komende maanden aan de slag te gaan een passend kunstwerk te ontwikkelen.

3. Ontmoetinghuis De Moazoart absolute winnaar en held van de stad in 2020. De stad nodigt elke Lokeraar graag uit om zich verder verdienstelijk te maken en ziet iedereen graag terug bij de volgende editie van de Meest Verdienstelijke Lokeraar 2021. Volg onze campagne op de voet via www.lokeren.be/meest-verdienstelijke-lokeraar. Dit najaar start stad Lokeren alvast opnieuw op voor de kandidatenoproep voor MVL 2021.
Facebook Twitter
Bron: Axiradio