Lokeren
27.05.2020
alt=

De Lokerse mondmasker,ze zijn er!

woensdag 27 mei 2020 om 00:27 door Michel

Bedeling van de mondmaskers.

Op 23 april lieten we weten dat stad Lokeren voor elke inwoner mondmaskers heeft besteld via Think Pink. Via die weg kregen we de belofte mee dat de maskers 15 dagen later geleverd zouden worden, rond 8 mei dus.

Vandaag, maandag 25 mei, hebben de 43 000 maskers eindelijk voet gezet aan Lokerse wal! Alle Lokerse vrijwilligers en stadsmedewerkers staken meteen de armen uit de mouwen en begonnen meteen massaal met het vullen van enveloppen. Samen met de schepenen, burgemeester en gemeenteraadsleden zullen zij hun uiterste best doen om alle Lokerse brievenbussen tegen eind deze week te voorzien van de mondmaskers. De bedeling gebeurt dus handmatig en in fasen.

VOOR WIE is dit masker?

Stad Lokeren voorziet een mondmasker voor élk gezinslid. Afhankelijk van je gezinssituatie (ofwel officieel ingeschreven inwonenden onder hetzelfde dak) krijg je aangepaste maten: S (kinderen), M (dames), L (heren).

Think Pink had oorspronkelijk andere maten doorgegeven (XL, L en S) waardoor deze maten tijdens onze voorbereiding werden genoteerd op de enveloppen. Om de bedeling voorrang te geven en niet onnodig nog meer tijd te verliezen, hebben we ervoor gekozen deze maataanpassing niet te doen op de enveloppen. Maar weet dat deze maatnotatie niets verandert aan het masker zelf.
XL = L
L = M
S = S
Het verplichtend (of raadzaam) gebruik van het masker geldt algemeen voor kinderen vanaf het secundair onderwijs, maar wij voorzien ook maskers voor kinderen jonger dan 13 jaar.
Wat met de federale filters?
Vanuit de federale overheid werden er filters beloofd voor elke Belg (en dus ook Lokeraar) die in een stoffen mondmasker passen en zo extra bescherming tegen het verspreidingsgevaar kunnen bieden. Deze filters passen ook in de mondmaskers van Think Pink die via stad Lokeren bedeeld worden (via de opening aan de zijkant).
De mondmaskers van Think Pink zijn een volwaardig 3-lagen masker, mét ingenaaide filter. In wezen is een extra filter niet echt nodig. Wie dat echter wil, kan natuurlijk altijd een extra filter inschuiven.
De federale filters hadden al toegekomen moeten zijn, maar momenteel wachten we nog op effectieve levering. Intussen hebben we vernomen dat er twee types bestaan qua filter. De werking is echter hetzelfde. Vanuit het stadsbestuur werd beslist - in tegenstelling tot eerder bericht - om de volwaardige mondmaskers al te bedelen zodat iedere Lokeraar hierover beschikt. Zodra de filters aangekomen zijn, wordt bekeken hoe deze tot bij de burger geraken. Hierover wordt later nog gecommuniceerd.
WAAROM dragen we een mondmasker?
Met het oog op een geslaagde afbouwstrategie raadt de Veiligheidsraad het aan om een mondmasker te dragen in de openbare ruimte en op plaatsen waar het niet mogelijk is om afstand te houden. Doe dit uit respect voor een ander en veiligheid voor jezelf. Mondmasker dragen waar social distancing niet mogelijk is, doet de kans op besmetting drastisch dalen.
WANNEER moet ik dit mondmasker opzetten?

• Wanneer je je begeeft in een openbare ruimte waar afstand houden (min. 1,5 m) moeilijk is.
• Altijd wanneer je je verplaatst via het openbaar vervoer.
• Kinderen (vanaf het secundair onderwijs) dienen op school altijd een mondmasker te dragen.

Vanuit het stadsbestuur wordt gevraagd een mondmasker te dragen op drukkere plaatsen, zoals in winkels en tijdens de woensdagmarkt. Marktkramers dienen verplicht een masker te dragen.
HOE gebruik ik een mondmasker?
Onlangs kreeg je van stad Lokeren een enveloppe in de bus met een mondmasker voor elk gezinslid op je adres. Dit mondmasker is een volwaardig
3-lagenmasker. Als middelste laag werd er een filter ingenaaid. Indien gewenst kan je een extra filter mee inschuiven, maar dat is zeker niet vereist.
1. Was je handen.
2. Raak enkel elastiek aan bij aan- en uitdoen van het masker.
3. Bedek altijd mond én neus en laat het masker goed aansluiten.
4. Was je handen.
5. Na elk gebruik, wassen op 60° C. (totwel 50 keer te hergebruiken, niet strijken of in de droogkast steken)

Vanaf maandag 25 mei is ons contactcenter beschikbaar voor vragen.
Bel ons: 09 342 30 00
Facebook Twitter
Bron: Axiradio