Lokeren
08.04.2020
alt=

Corona In Lokeren

woensdag 8 april 2020 om 14:54 door Michel

COVID-19 binnen WZC Ter Durme

Afgelopen weekend werd een besmetting vastgesteld bij twee bewoners van Sakura, campus Ter Durme in Lokeren. Dinsdagmiddag 07.04 testten nog 2 bewoners positief op COVID-19 en deze ochtend volgende een vijfde positieve test. Daarnaast wordt nog gewacht op testresultaten van 4 bijkomende bewoners die ook symptomen vertoonden. Deze bewoners verblijven allemaal op de beschermde afdeling. Ook bij de medewerkers werden, op diezelfde afdeling, intussen 7 medewerkers positief getest.
Door interne verschuivingen, het onmiddellijk inschakelen van interimkantoren, het inschakelen van vrijwilligers voor praktische taken, waardoor zorg- en verpleegkundigen meer tijd vrij krijgen voor zorgtaken, trachten we deze mindere bezetting zoveel als mogelijk op te vangen. Naast onze eigen inspanningen (interimpersoneel, interne verschuivingen, taakverschuivingen …) rekenen we ook op de door minister Beke aangekondigde medische reserve en de universiteitsstudenten om onze uitval aan zorg- en verpleegkundigen mee te kunnen opvangen. De directie beweegt hemel en aarde om dat in zo goed mogelijke banen te leiden.
De nodige maatregelen werden intussen genomen om de positief bevonden bewoners in isolatie te plaatsen. Na een contactdruppelisolatie op de kamer afgelopen weekend werd deze ochtend de beslissing genomen om alle positief bevonden bewoners in cohorte af te zonderen op de zesde verdieping, die nu in zijn geheel beschouwd wordt als COVID-19-positief, om de kans op besmetting van andere bewoners zo klein mogelijk te houden én om met een vaste equipe aan verzorgend en verplegend personeel te kunnen werken
Alle preventieve maatregelen werden genomen om de verdere verspreiding van het virus in de organisatie tegen te houden, en de bewoners én medewerkers te beschermen. Alle bewoners worden blijvend met gepaste zorg omringd. Al onze medewerkers die in contact komen met geïsoleerde bewoners zijn ten volle beschermd. Ze dragen een speciaal ffp2 masker, een gelaatsscherm, een speciaal pak met extra schort, overschoenen. Dankzij een pro-actieve aanpak zijn wij de nodige beschermingsmaterialen van bij het begin blijven bij bestellen, waardoor er vandaag een zekere voorraad voorhanden is, maar ook wij hebben de nodige aanvragen ingediend bij de federale overheid voor extra beschermingsmaterialen.
Om een volledig beeld te krijgen van de situatie hadden we het uiteraard wenselijk gevonden dat alle bewoners en medewerkers getest konden worden. Maar het door de Vlaamse overheid aangekondigde testmateriaal (11.000 tests voor 80.000 Vlaamse rusthuisbewoners en 50.000 personeelsleden) komt er niet: de aangekondigde tests werden aan een beperkt aantal uitgekozen woonzorgcentra geleverd, Sakura behoort niet tot die testgroep. Er werd voor gekozen om de tests voor te behouden voor 55 zwaar getroffen centra en een 30-tal niet getroffen wzc’s. Door echt gericht te testen zou men nochtans hier en nu levens kunnen redden. Wij willen graag begrip opbrengen voor de keuze om mensen in woonzorgcentra niet automatisch naar ziekenhuizen te sturen wanneer er symptomen worden vastgesteld, maar dan mogen we die mensen niet in de steek laten.
We leven uiteraard enorm mee met de betrokken medewerkers, bewoners en hun familie en wensen hen veel sterkte toe.
Het virus treft ons heel hard, maar we geven niet op. We leren elke dag bij en strijden verder, dag en nacht.
Zorg goed voor jezelf en elkaar en hou je strikt aan de richtlijnen!
Facebook Twitter
Bron: Axiradio