Lokeren
13.04.2019
alt=

AZ lokeren opent geriatrisch dagziekenhuis

zaterdag 13 april 2019 om 01:58 door Michel

Het AZ Lokeren is een lokaal ziekenhuis dat de noden van de bevolking aanvoelt en zich daaraan aanpast. Daarom hebben zij dr. Yerma Coppens, geriater, aangetrokken die met veel enthousiasme het geriatrisch dagziekenhuis zal opstarten.

De huidige afdeling geriatrie blijft bestaan, maar daarnaast wordt een tweede afdeling geriatrie geopend bestaande uit 20 bedden, waarbij 6 bedden voorzien zijn voor het geriatrisch dagziekenhuis. Er wordt een nieuw team samengesteld bestaande uit gespecialiseerde verpleegkundigen geriatrie, ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, kinesisten, psychologen en sociaal verpleegkundigen. Het AZL bouwt dus voort op het uitstekende beleid rond geriatrie dat al in het ziekenhuis bestaat.

Visie op het geriatrisch dagziekenhuis in het AZ Lokeren

In het geriatrisch dagziekenhuis komen mensen ’s morgens binnen en ze gaan in de namiddag naar huis. De patiënt wordt altijd gezien door de geriatrisch verpleegkundige, de ergotherapeut en de geriater. Daarnaast zal deze patiënt nog andere zorgverleners op bezoek krijgen volgens de noden van dat moment. De grootste zorgprogramma’s die het AZL opstart zijn: valkliniek, met onder andere osteoporosebehandeling, en een zorgprogramma geheugen, in samenwerking met de neurologen. Therapeutisch zijn er ook nog veel opties zoals het geven van een bloedtransfusie, intraveneuze ijzertherapie enz. Het geriatrisch dagziekenhuis is zeker ook handig voor patiënten van eenwoonzorgcentrum - die soms moeilijk te transporteren zijn - om in een dag een aantal onderzoeken te ondergaan en advies te krijgen rond medicatie, voeding en therapie.

Vaak zijn patiënten in een geriatrisch dagziekenhuis ouderen met een hoog risico op vallen, cognitieve problemen (geheugen), ondervoeding en polyfarmacie (hoog gebruik van geneesmiddelen). Dit zijn de meest voorkomende indicaties om de oudere persoon naar een geriatrisch dagziekenhuis te sturen, waar zowel technische onderzoeken kunnen gebeuren zoals een labo-onderzoek of een radiologie-onderzoek. Consulten bij andere internisten of chirurgen zijn ook mogelijk, als zijnde een geriatrisch assessment, waarbij men verschillende ‘frailty niveaus’ (niveau kwetsbaarheid) van de patiënt in kaart brengen en daaraan een interventie koppelen.

Fysiek is het geriatrisch dagziekenhuis een deel van de tweede afdeling geriatrie. Er zijn onderzoeksruimtes voorzien voor de verpleging, de paramedici en de arts. De patiënten verblijven op kamers van 1 of 2 personen in een geriatrische zetel of een bed.
Facebook Twitter
Bron: Axiradio