Lokeren
01.02.2019
alt=

Leni Verbogen wint poëziewedstrijd

vrijdag 1 februari 2019 om 01:09 door Michel

In de zomer 2018 organiseerde de Cultuurraad Lokeren een poëziewedstrijd rond het thema Lokeren, mijn lief.

In de zomer 2018 organiseerde de Cultuurraad Lokeren een poëziewedstrijd rond het thema Lokeren, mijn lief. Het was de bedoeling zoveel mogelijk inwoners van Lokeren aan te zetten een gedicht te schrijven en de beste daaruit een plaats te geven in het feestprogramma n.a.v. tien jaar Poëzie tussen pot en pint. 29 vrouwen en mannen van alle leeftijden namen eraan deel. Op Gedichtendag - do. 31 januari 2019 – werd het bekroonde gedicht bekend gemaakt tijdens de poëzievoorstelling Dichter in de Bibliotheek, op de zolder van de bibliotheek.

Het programma omvatte drie heel verschillende luiken. Leerlingen van het Sint-Lodewijkscollege schreven in de voorbije vier jaar hun indrukken neer over WO I in het kader van een geschiedenisproject opgezet door Hendrik van Peteghem, leraar geschiedenis. Uit de gedichtenbundel Soms denk ik aan de doden werden een tiental gedichten voorgelezen. Verder was er een selectie gedichten ingezonden voor de wedstrijd, gevolgd door liefdespoëzie van reeds gekende dichters uit Lokeren. Tenslotte maakte schepen van cultuur Marina Van Hoorick het bekroonde gedicht bekend en motiveerde de keuze op basis van het juryverslag. Leni Verbogen (° 1989) las zelf haar gedicht voor. Leerlingen van Kunstacademie Ter Beuken uit Lokeren verzorgden het muzikale luik met liefdesliederen, die ze zelf geschreven of gecomponeerd hadden en zelf uitvoerden. Een geslaagde avond op een bomvolle bibliotheekzolder.

De Cultuurraad heeft het stadsgedicht 2019 op roll-up-banners laten drukken, die in de bibliotheek en het cultureel centrum zullen opgesteld worden. Het is de bedoeling die ook op andere plaatsen in de stad een plaats te geven wanneer zich daartoe de gelegenheid aandient. Verenigingen e.a. kunnen daartoe een voorstel of een aanvraag indienen bij de Cultuurraad Lokeren via voorzitter@cultuurraadlokeren.be.
Winnend gedicht

Lokeren, mijn lief
lokte me
naar je groene oevers
de meikever
speelt goedbedoeld
haasje-over
hier dragen de mollen
de broek, ’t water
staat in hun kelder
Lokeren, mijn lief
ligt te loungen
in het Vagevuur
Jan kennen we,
en bijna alleman
applaudisseert ’t vuurwerk
-
dat van ons
knettert rustig door
Leni Verbogen
Facebook Twitter
Bron: Axiradio