Lokeren
19.02.2018
alt=

Logistiek centrum Eandis in Lokeren

maandag 19 februari 2018 om 20:30 door Michel

Eandis investeert in een innovatief energie-opslagsysteem voor zijn logistiek centrum in Lokeren. Concreet gaat het om een slimme batterij-container die wordt gekoppeld met de zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum. Daarmee kan Eandis overschotten zonnestroom bewaren voor als er geen zon is, bijvoorbeeld om zijn elektrische vorkheftruks op te laden.

Zonne-energie maximaal zelf gebruiken
Eandis heeft zonnepanelen op heel wat eigen kantoren en distributiecentra die daar geschikt voor zijn, onder meer op de sites in Melle, Lokeren, Sint-Niklaas, Deurne, Erembodegem, Turnhout en binnenkort ook Mechelen. Via die panelen wordt duurzame energie opgewekt voor onmiddellijk gebruik in kantoren en werkplaatsen.

Specifiek voor het distributiecentrum in Lokeren gaat het om een installatie van 375 kilowattpiek. Die zonnepanelen leveren elektriciteit aan het distributiecentrum dat instaat voor de bevoorrading van alle materialen die Eandis-technici en aannemers nodig hebben bij infrastructuurwerken. Het magazijn beschikt dan ook over heel wat elektrisch materiaal, zoals loopbanden, goederenliften en vorkheftrucks.

‘Dankzij het batterij-opslagsysteem van Alfen kunnen we alle overschot zonnestroom overdag opslaan en inschakelen als er geen zon is’, zegt Jean Pierre Hollevoet, directeur Netbeheer en Supply Chain bij Eandis. ‘Zo gebruiken we de opbrengst van onze zonnepanelen maximaal ter plaatse, waarmee we mikken op een duurzaam en energieneutraal distributiecentrum. Als energiedistributiebedrijf willen we natuurlijk ook bijleren over energie-opslagsystemen, die zeker een hoofdrol zullen spelen in het energielandschap van de toekomst. Daarom gaan we deze opslaginstallatie ook gebruiken als mini-proeftuin voor een reeks technische onderzoeken, bijvoorbeeld over slimme aansturing of de impact van batterijen voor het lokale middenspanningsnet.’
Facebook Twitter
Bron: Axiradio