Lokeren
31.10.2017
alt=

OCMW Lokeren stopt met opvang asielzoekers

dinsdag 31 oktober 2017 om 19:59 door Michel

Tegen uiterlijk 31.05.2018 zal het Lokerse OCMW stoppen met de opvang van asielzoekers.

Dit houdt de stopzetting in van het zgn. LOI (Lokaal Opvang Initiatief) dat al sedert het jaar 2000 bestaat in Lokeren. OCMW Lokeren zal zijn overeenkomsten met FEDASIL opzeggen en zal ook de huurovereenkomsten van de woningen waarin de asielzoekers verblijven opzeggen of nagaan of deze mits akkoord van alle partijen kunnen overgedragen worden aan een sociaal initiatief.
Het OCMW van Lokeren neemt als een van de eersten in Vlaanderen deze beslissing omwille van de fors gedaalde bezetting binnen dit Lokaal Opvang Initiatief. Ooit waren er 53 plaatsen voor de opvang van asielzoekers in Lokeren, maar door de aanhoudend dalende doorverwijzing door FEDASIL zijn er op dit moment nog amper 4 asielzoekers die opgevangen worden in het LOI.
Het OCMW is van oordeel dat het niet verantwoord is om voor amper 4 plaatsen een dienst open te houden. Daarenboven blijkt uit een enquête van de VVSG van mei ’17 dat maar liefst 55,6 % van de OCMW’s kampt met leegstaande plaatsen binnen hun LOI. Dit cijfer zal wellicht inmiddels nog opgelopen zijn. Veel kans dat de lege plaatsen in Lokeren dus snel terug opgevuld zullen worden is er niet. Toekomstige asielzoekers kunnen dan ook zeker opgevangen worden in LOI woningen van andere OCMW’s.
Gaandeweg worden steeds meer en meer de lege plaatsen binnen het LOI ingenomen door reeds erkende asielzoekers die de weg naar woningen niet gevonden hebben. Dit is nooit de bedoeling geweest en eigenlijk een onecht gebruik van het LOI.
Het OCMW neemt deze beslissing eveneens omdat al deze leegstand financiële gevolgen heeft. Voor een lege LOI-plaats krijgt het OCMW slechts 40% van FEDASIL vergoed, terwijl natuurlijk de vaste kosten van de huur van deze woningen en de personeelskosten gewoon integraal doorlopen voor het OCMW.
Het valt te verwachten dat de huidige 4 bewoners tegen de einddatum van 31.08.2018 hun asielprocedure zullen doorlopen hebben, zodat zij niet getroffen worden door deze beslissing.
Facebook Twitter
Bron: Axiradio