Lokeren
07.02.2017
alt=

Jimmy Halperine & Pål Nyberg Trio

dinsdag 7 februari 2017 om 15:10 door Michel

Zaterdag 11.02.2017 om 21.00 uur . De Amerikaanse tenorsaxofonist Jimmy Halperin doet tijdens een Europese tournee met het Trio van Pål Nyberg de Lokerse Jazzklub aan.

Halperin is een muzikant die de cool jazz van Lennie Tristano voorziet van nieuwe zuurstof. Met een Zweeds trio deed Halperin de meest gerenommeerde jazzclubs van Europa aan. In de A-Trane in Berlijn namen ze een cd op die ze met deze tournee promoten.
New Yorker Jimmy Halperin is een adept van de cool jazz die Lennie Tristano op de kaart zette. Halperin komt uit een muzikale familie. Hij begon muziek te studeren op vierjarige leeftijd. Nog geen twintig jaar oud nam hij lessen bij Tristano zelf. Na het overlijden van zijn inspirator verdiepte Halperin zich in het typische idioom bij Sal Mosca en Warne Marsh. Die maakten zelf deel uit van het kleine en gesloten groepje muzikanten die Tristano omringden. Met beide maakte Jimmy Halperin opnames en trad hij op. Hij werkte ook samen met Lee Konitz. Deze laatste was wat minder strak in de leer dan andere discipelen, maar verspreidde ‘the sound of cool’ wel middels talloze opnames waarin hij opdook en ettelijke optredens. De non-conformistische kijk van Konitz kan Halperin geïnspireerd hebben om zich ook te wijden aan de muziek van Thelonious Monk, in een duo met de betreurde bassist Dominique Duval. Halperin speelde verder samen met o.a. John Engels, Barry Harris, Eddy Gomez en Tootie Heath.
De Zweedse gitarist Pål Nyberg begon op zijn negende klarinet te spelen maar schakelde later over naar gitaar. Hij werd geprikkeld door jazz en geïmproviseerde muziek en trok naar het Amsterdamse Conservatorium waar hij studeerde bij o.a. Jesse Van Ruller en Martijn van Iterson. Gastdocenten in Amsterdam waren o.a. Kurt Rosenwinkel en John Abercrombrie. Zijn studies leverden Nyberg ook een pak internationale vrienden op waarmee hij ook later blijft samenwerken in de jazz- en improvisatiescène. Hij musiceerde met Susana Santos Silva, Torbjörn Zetterberg en Anders Bergcrantz. London Jazznews omschreef Pål Nyberg als “one of the continent’s strongest standard bearers for the straight-ahead jazz guitar sound.” Onlangs nam hij privéles bij Lenny Popkin, nog zo’n acoliet van Tristano.
Bassist Jos Machtel maakt al jaren deel uit van het Brussels Jazz Orchestra. Met kleine bezettingen begeleidde hij o.a. Deborah Brown, Lee Konitz, Sal Nestico, Woody Shaw en Philip Catherine. Jos Machtel staat op het verlanglijstje van vele Belgische en Nederlandse musici; Frank Vaganée, Benjamin Herman, Kurt Van Herck en Evert Hekkema om maar enkele te noemen. In 2014 speelde hij in Lokeren met het internationaal 4-tet van de Deense postbopper Martin Jacobsen.
Sedert een aantal jaren vormt Jos Machtel een goed geoliede ritmetandem met drummer Matthias De Waele. Samen met Bram De Looze brachten ze als trio een knappe cd met stijlvaste en toch eigenzinnige interpretaties van standards. Na zijn studie criminologie aan de universiteit focuste De Waele zich 100 % op de muziek. Hij volgde les aan het Lemmensinstituut en aan het conservatorium in Brussel. Vorig jaar studeerde hij verder in de New Yorkse New School for Jazz & Contemporary Music. In België is hij een veel gevraagde drummer bij o.a. Bart Defoort en het Rob Banken-Carlo Nardozza 4-tet. Hij speelt graag en gretig met de jonge generatie muzikanten, bij voorbeeld in de Bravo Big Band en met Thomas Decock.

Zaterdag 11.02.2017 om 21.00 uur
Jimmy Halperine & Pål Nyberg Trio
Lokerse Jazzklub – Gasstraat 27 – 9160 Lokeren
inkom: 15 €, 13 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Facebook Twitter
Bron: Axiradio