Lokeren
10.03.2015
alt=

Lokerse Jazzklub :Samuel Blaser Trio

dinsdag 10 maart 2015 om 15:33 door Michel

De Zwitserse trombonist Samuel Blaser brengt in een Europese topformatie drie virtuozen bij elkaar om in dialoog te gaan. De Franse gitarist Marc Ducret en Deense drummer Peter Bruun zijn net als Blaser zelf avontuurlijke geesten en samen weten ze een eigen geluid neer te zetten waarin een spanningsboog schuilt tussen bedachtzame melodieën en ruwe improvisaties. Het resultaat neigt naar eigenzinnige muzikale poëzie.

Trombonist Samuel Blaser brengt in een Europese topformatie drie virtuozen bij elkaar om in dialoog te gaan. Marc Ducret en Peter Bruun zijn net als Blaser zelf avontuurlijke geesten en samen weten ze een eigen geluid neer te zetten waarin een spanningsboog schuilt tussen bedachtzame melodieën en ruwe improvisaties. Het resultaat neigt naar eigenzinnige muzikale poëzie.
De Zwitserse trombonist Samuel Blaser begon als twintiger de aandacht te trekken met hardbop, maar raakte vrij snel geïntrigeerd in de wereld van vrijere improvisatie en moderne compositie. Hij woonde een tijdlang in New York, maar trok een aantal jaren geleden naar die andere stad die een massa creatieve geesten lijkt te herbergen, Berlijn. Hij leidt een avontuurlijk kwartet (met o.a. Marc Ducret), laat zich inspireren door barokmuziek in een Amerikaans-Europees kwintet (met o.a. Gerry Hemingway en Joachim Badenhorst) en speelt in duo samen met monument Pierre Favre. Ondertussen half in de dertig heeft Samuel Blaser zijn naam gevestigd als trombonist die met de nodige muzikale bagage nieuwe horizonten verkent en zo de muzikale verkenningstochten op trombone van Albert Mangelsdorff verderzet.
De Franse gitarist Marc Ducret draait al een hele tijd mee. Hij speelde eind jaren tachtig bij o.a. het Orchestre National de Jazz om vervolgens op te duiken aan de zijde van Louis Sclavis. Daarna ging het snel en leek zijn reputatie ook in de USA gevestigd. Ducret kon men een tijdlang terugvinden in quasi elke groep die Tim Berne op poten zette. De laatste jaren viel hij terug veel in Europa te beluisteren o.a. in zijn eigen trio, met zijn Scandinavische groep Tower Bridge en aan de zijde van Samuel Blaser. In 2012 speelde Ducret live en op cd als gast bij de bende van Mâäk. Met zijn expressieve gitaarspel werkt hij al jaren aan zijn unieke klankuniversum, waarbij elementen en verschijningsvormen van avant-garde rock gevoed worden met de inventiviteit en gretigheid van avant-garde jazz.
Het concert biedt een kans om de Deense drummer Peter Bruun aan het werk te horen. Veel is hij nog niet in België geweest, maar zijn internationale reputatie groeit. Zijn rijk geluid, soepelheid en flexibiliteit vormen een pluspunt in samenwerkingen met o.a. Marc Ducret, Simon Toldam en Liudas Mock┼źnas. Maar het is vooral zijn spel als drummer bij Django Bates’ Belovèd Trio en in het trio van Samuel Blaser dat hem onder de internationale aandacht bracht.

Lokerse Jazzklub: Gasstraat 27 te Lokeren

Inkom: 14 €, 12 € (leden) en 5€ (–25 jaar)
Facebook Twitter
Bron: Axiradio