Lokeren
09.09.2014
meer foto's ...
alt=

DVD Oorlog aan de Durme

dinsdag 9 september 2014 om 19:21 door Rony

Zo is bvb te zien hoe op een bepaalde dag de Duitsers de klokken uit de Sint-Laurentiustoren roven omdat ze kanonnen nodig hebben.
Kris De Beule interviewde tussen 2012 en 2014 maar liefst 18 Lokerse getuigen :o.a. Denise Van Boven,Jozef Pensaert,Jan Keppens,Jacques Reniers, Roger Kint, Fiel Laureys .Het zijn pakkende getuigenissen over wat zij meemaakten tijdens de oorlogsperiode in Lokeren. Ze zijn allemaal minstens 80 jaar en ouder en ondertussen zijn er ook al twee mensen overleden.
Het zijn aangrijpende getuigenissen over wat de oorlog in Lokeren allemaal meebracht,iemand die het het bombardement op 11 mei 1944 overleefde, vertelt bvb. over het ijselijk geluid dat de bommen maakten.Toch is er in deze donkere periode ook nog plaats
voor humor. Maria Baeyens vertelt op een grappige manier vertelt hoe zij er in slaagt om te verzwijgen van waar het brood komt dat ze bij zich heeft.
Het bewaren van erfgoed behoort tot de taken van de Culturele Raad Lokeren en daarom sloten ze een samenwerkingsovereenkomst met Lokeraar Kris de Beule om de
DVD Oorlog aan de Durme uit te geven.
Het is trouwens in september 70 jaar geleden dat Lokeren bevrijd werd.
Deze documentaire over WO II moet je zeker zien,
de DVD is te koop in Lokeren aan 10 euro (vanaf 13 september) bij :
Infopunt Toerisme, Stadsmuseum Lokeren en zakenkantoor de Bondt

Tijdens Open Monumentdag op zondag 14 september is er in het Cultureel Centrum Lokeren een gratis voorstelling om 14 en 16u.

Foto (vlnr) Kris de Beule,Gerard Soetens, Johan De Grande
Facebook Twitter
Bron: Axiradio