Lokeren

Lokerse kunstenares zet haar atelier open

zondag 19 april 2009 om 23:12 door Redactie

Keramiste Marie-Paule Verplanken uit Lokeren nodigt iedereen de komende drie weekends uit haar werk te komen bewonderen. Ze doet dat samen met collega's uit Belsele en Lochristi op de Open Aterlierdagen.

Marie-Paule Verplanken is al meer dan dertig jaar met keramiek bezig. Daarnaast werkt ze ook nog eens voltijds in het onderwijs: in het Lokerse instituut Emiliani geeft ze lessen creativiteit en handvaardigheid.

'Tot mijn zoon geboren werd, schilderde ik veel, maar daar had ik geen tijd meer voor. Het bleek later niet zo goed meer te lukken en omdat ik altijd al graag met klei bezig geweest ben, lag de stap naar keramiek voor de hand.'

Marie-Paule maakt het zich niet gemakkelijk. Ze werkt met de 16de eeuwse Duitse techniek van het glazuren met zout. Eerst draait ze potten en laat ze die lederhard worden. Daarna krijgen ze een laag metaaloxide, dat de potten in de oven een kleur geeft. Eens de oven de 1.240 graden bereikt, zet ze meerdere kleine potjes met zout tussen de potten in de oven. Dat zout reageert met de klei en het vuur en zorgt voor een heel harde laag glazuur. 'Zoutglazuur kan zowel voor gebruiksgoed als voor kunstvoorwerpen gebruikt worden', zegt de kunstenares.

De techniek die ze gebruikt, vergt een speciale oven. Nieuw is zoiets nauwelijks te betalen, vandaar dat Marie-Paule haar oven om de paar jaar zelf vernieuwt. Dat is nu ook het geval. Haar vernieuwde zoutoven wordt op zondag 26 april rond 15 uur feestelijk in gebruik genomen.

De kunstenares woont en werkt in de Ward De Bockstraat 79 in Lokeren. Tijdens de Open Atelierdagen is iedereen daar welkom om verscheidene demonstraties potten bakken bij te wonen en de tentoonstelling van keramiekkunstenaar Ernest Van Huffel te bekijken. De ateliers van Leo Van der Heyden in de Nauwstraat, 136 in Belsele en van Galerie 't Lobos, Ommegangstraat, 47 in Lochristi, zetten eveneens hun deuren open.
Facebook Twitter
Bron: HNB