Lokeren

Burgemeester en schepenen op andere golflengte over sui

zondag 13 januari 2008 om 16:38 door Redactie

MOERBEKE-WAAS De burgemeester van Moerbeke-Waas vindt dat de suikerfabriek beter volledig dichtgaat, maar zijn schepenen volgen zijn visie voorlopig niet.

De burgemeester van Moerbeke-Waas vindt dat de suikerfabriek beter volledig dichtgaat, maar zijn schepenen volgen zijn visie voorlopig niet.

Het schepencollege besprak donderdag de jongste ontwikkelingen in het dossier over de sluiting van de suikerfabriek. Twee dagen eerder hadden de eerste onderhandelingen tussen de directie van Iscal Sugar en de vakbonden het nieuws opgeleverd dat er mogelijk een beperkte afdeling zal openblijven, zodat zeven van de 95 jobs worden gered.

'Als de suikerfabriek aan de kassa wilt passeren, doet de directie dat beter op een correcte manier, niet in twee keer', vat burgemeester Filip Marin (Open VLD) zijn standpunt in het schepencollege samen.

Hij vindt het niet kunnen dat de suikerfabriek een sluitingspremie van 54 miljoen ontvangt van Europa en anderzijds overweegt actief te blijven in Moerbeke-Waas, weliswaar in drastisch afgeslankte vorm.

'Stel dat de suikerfabriek openblijft, dan bemoeilijkt dat onze plannen om een woonzone in te richten op het fabrieksterrein in de Opperstraat. Moeten wij in het dorpscentrum een onderneming met zeven werknemers dulden, als daardoor het beeld en de waarde van de gronden wordt gehypothekeerd?'

De burgemeester benadrukt dat hij uit eigen naam spreekt en daarbij niet het standpunt van zijn schepenen vertolkt. 'Iedereen, ook het schepencollege, denkt momenteel op korte termijn, in functie van een sociaal akkoord voor werknemers. Ik zit al in de volgende fase: die van de ruimtelijke ordening.'

Volgens Marin vragen zijn schepenen eerst garanties dat er wel een woonzone mogelijk is op het fabrieksterrein. Daarom voert hij momenteel verkennende gesprekken met de gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening in het provinciebestuur en met de Vlaamse overheid. 'Eind deze maand hoop ik een rapport daarover voor te leggen aan het schepencollege.'
Facebook Twitter
Bron: Axiradio