Lokeren

Drie jaar cel voor vrouw die huis liet ontploffen

dinsdag 8 januari 2008 om 22:43 door Redactie

Anny V.D.L. draaide begin juli in haar huurhuis in Lokeren de gaskraan open. Er volgde een hevige ontploffing en brand. De rechtbank in Dendermonde veroordeelde haar daarvoor tot drie jaar cel waarvan achttien maanden met uitstel.

In haar de Bleekmeersstraat 10 draaide Anny V.D.L. in de nacht van woensdag 4 op donderdag 5 juli de gaskraan open en stak een sigaret op. De ontploffing die daarop volgde, bleef gelukkig binnenskamers. Kort daarna brak in de woning een brand uit die het huis volledig verwoestte.

Haar man Patrick U. lag toen in de woonkamer te slapen en werd door de knal gewekt. Hij ging hulp zoeken bij de buren. Politie en brandweer konden Anny V.D.L. nog op tijd uit de brandende woning redden. Ze werd met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht en later aangehouden, op betichting van brandstichting bij nacht in een bewoond huis en poging tot moord op haar man. Deze zware laatste betichting werd uiteindelijk niet weerhouden.

'Ik had de vier gasbekken van het kookvuur opengedraaid, maar draaide ze korte tijd later terug dicht. Dat ook de gaskraan van de oven nog openstond, wist ik niet. Die oven gebruikte ik nooit', verklaarde Anny V.D.L. op het proces. Maar dat ze daarna het laken zou hebben in brand gestoken van het zetelbed in de woonkamer waarop haar andersvalide man lag te slapen, herinnerde de vrouw zich niet. 'Ik stak wel een sigaret aan, en stapte ermee door het huis', gaf ze nog toe.

Een banale ruzie en overmatig alcoholgebruik lagen aan de basis van de feiten. Anny V.D.L was zwaar dronken en werd woest omdat haar man niet wou opstaan van het zetelbed. Vlak voor de brandstichting stuurde ze nog een sms-bericht naar een vriendin met de boodschap 'Binnen de tien minuten is mijn huis ontploft.'

Volgens de verdediging lag dan weer een zware depressie aan de basis van de brandstichting. Sinds haar man een hersenbloeding kreeg, was het koppel op elkaar aangewezen. Anny V.D.L. kon dat niet meer aan en begon te drinken, waardoor ze nog depressiever werd. De rechtbank tilde zwaar aan de brandstichting, maar hield ook rekening met de alcoholproblemen van de vrouw. Aan het gedeelte van de straf met uitstel koppelt de rechtbank de verplichting dat Anny V.D.L. zich na haar celstraf in een psychiatrische instelling laat behandelen.
Facebook Twitter
Bron: Axiradio