Lokeren

Zele:Bejaarde sterft na val uit raam rusthuis

woensdag 13 juni 2007 om 12:43 door Redactie

In het rusthuis Beukenhof aan de Koevliet in Zele viel gisterochtend Maria Schokkaert (94) van de tweede verdieping uit een raam naar beneden. De bejaarde vrouw, die dement was, overleefde de val niet. Het Dendermondse gerecht onderzoekt hoe dat kon gebeuren.



Het tragische ongeval vond gisteren in de vroege ochtend plaats, midden de drukste bedrijvigheid in het OCMW-rustoord Beukenhof. 'We weten nog altijd niet hoe deze bijzonder innemende en lieve bewoonster het raam op de tweede verdieping wist te openen. Haar familie is erg aangeslagen en opgevangen door slachtofferhulp. Ook ons verzorgend personeel was zwaar onder de indruk en kreeg psychische bijstand', zegt OCMW-voorzitter Freddy Massart.

Maria Schokkaert, afkomstig uit Zele, was gisterochtend door het verplegende personeel van het rusthuis pas gewassen en zoals altijd ondergebracht op de gesloten afdeling voor demente bejaarden. 'Deze bijzondere afdeling is altijd slotvast. De deuren gaan enkel open met een cijfercombinatie, precies omdat we zeer voorzichtig zijn en deze bejaarden voor een ongeval willen behoeden. Zelfs een trap is gevaarlijk', zegt de OCMW-voorzitter.

Toch liep het gisteren mis. Een deur van een dienstlokaal waar onder meer linnen ligt opgestapeld, bleek toch open te staan. Vermoed wordt dat de deur niet in het slot sloeg. 'De bejaarde vrouw is naar dat lokaal gewandeld en er ook binnengeraakt. Maar dan nog blijft het voorlopig onverklaarbaar hoe ze erin slaagde het raam van dat lokaal open te krijgen. Ook alle ramen op de afdeling voor demente bejaarden zijn beveiligd. Ze kunnen niet zomaar worden geopend. Dat kan enkel door het hanteren van beveiligde beugels', benadrukt Massart.

Geliefde vrouw

Feit is dat Maria Schokkaert daar blijkbaar wel in slaagde. Wellicht trachtte de vrouw in de tuin van het rusthuis te geraken, zonder te beseffen dat ze zich op de tweede verdieping bevond. De bejaarde viel enkele meters naar beneden en overleefde de val niet.

'Het is werkelijk zeer triest. Bovendien vond het ongeval plaats toen er erg veel personeel op de afdeling was. Iedereen was aanwezig, maar niemand heeft op tijd gezien dat onze bewoonster van de gesloten afdeling was verdwenen. Het was werkelijk een geliefde vrouw en we trachten dit met haar familie op een zo sereen mogelijke manier te benaderen', besluit de OCMW- voorzitter.

Intussen is het Dendermondse gerecht een onderzoek gestart naar de juiste omstandigheden. Het parket vorderde een onderzoeksrechter. Uit dat onderzoek zal moeten blijken hoe het kon dat de deur van het dienstlokaal openbleef en het raam ervan toch kon geopend worden.
Facebook Twitter
Bron: Axiradio