Lokeren

Straatracers in Lokeren

zaterdag 28 april 2007 om 22:20 door Redactie

Een hardrijder is in de gracht van het Oosteindeken in Eksaarde beland na een straatrace. De Lokerse politie voorspelt de komende dagen meer snelheidsduels op de weg, want de zon doet de hormonen van chauffeurs opspelen.

Een twintiger vocht donderdag om 20.30 uur in Eksaarde een gevecht op vier wielen uit tegen een andere weggebruiker in een donkerkleurige auto. In het Oosteindeken liep het mis. De jonge chauffeur miste een bocht, verloor de controle over het stuur en parkeerde zijn Nissan in de gracht. Na het ongeval liet de brokkenpiloot zijn zwaar gehavende wagen achter - alle ruiten waren verbrijzeld - maar de politie kon hem vatten.

Motorrijders

'Straatracen is een typisch zomerfenomeen', aldus politiecommissaris Rudi De Clercq. 'Door de zon en de hoge temperaturen slaan de hormonen van de machomannen op hol'. Volgens De Clercq voelen vooral twintigers de drang om te meten wier auto de snelste is. 'Het zijn vaak - maar niet altijd - allochtonen, die zich verplaatsen in opzichtige auto's, veelal cabrio's', weet De Clercq.

'Als er dertigers of vroege veertigers uit het verkeer worden gehaald, gaat het niet om automobilisten maar om bestuurders van motorfietsen. Vorig weekend werd nog een 39-jarige motorrijder gevat die liefst 177 kilometer per uur reed op N70, terwijl op deze gewestweg de maximum toegelaten snelheid 70 kilometer per uur bedraagt. Behalve met wagens en motorfietsen worden straatraces sinds kort uitgevochten met quads.'

'De politie van Lokeren krijgt haast dagelijks klachten over rodeoritten, maar uitsluitend op basis van een telefonische melding mag ze niet optreden, ook niet als ze de nummerplaat door krijgt. Agenten moeten de overtreding zelf vaststellen.'

Markt

De populairste raceplaats is de Markt, die zich er door zijn rechthoekig parcours ideaal toe leent om tourtjes te maken. 'De volle terrasjes werken bovendien als een rode lap op een stier. M'as-tu vu? noem ik dat. Heb je me gezien?' Daarnaast is het Zand - de omgeving van de Kerkstraat - geliefd.

De Clercq prijst zich gelukkig dat een straatrace nooit slecht afliep. 'Al was het begin deze week bijna prijs: een collega van me zag hoe twee voetgangers nipt ontsnapten aan racende wagens.' Volgens de commissaris is er in Lokeren een bende van vijf hardleerse snelheidsduivels actief. Bij een overtreding wacht hen een zware straf.
Facebook Twitter
Bron: HNB