Lokeren

28 gedetineerden ontsnapt in Dendermonde

zaterdag 19 augustus 2006 om 12:36 door Redactie

Uit de gevangenis van Dendermonde zijn vannacht maar liefst 28 gevangenen ontsnapt. 6 gedetineerden zijn intussen ingerekend, 22 anderen zijn nog op vrije voeten.
De gedetineerden konden 2 cipiers van de gevangenis een tijdlang opsluiten. Met breekijzers slaagden ze er daarna in om enkele deuren open te krijgen.
Vannacht om 2 uur hebben 2 personen een celdeur geforceerd", legt de Dendermondse procureur Christian Dufour uit.

"Zij hebben dan enkele cipiers overmeesterd en opgesloten. De 2 uitgebroken gevangenen hebben dan een aantal andere gevangenen bevrijd en zij zijn erin geslaagd te ontsnappen."

In de gevangenis van Dendermonde waren herstellingswerkzaamheden bezig. De gevangenen hebben gebruik kunnen maken van stellingen om over een eerste muur te klauteren.

Voor de tweede muur hebben ze aaneengeknoopte lakens gebruikt. Pas toen ze over die muur klommen, merkte de cipier in de controlekamer hen op.

Het is nog niet bekend of er bij de ontsnapte gevangenen ook zware misdadigers zijn. "Er zijn in ieder geval gevangenen bij die veroordeeld zijn en ook mensen die in voorhechtenis zitten", zegt Sabine Jamar, substituut van de procureur des konings.
Grootscheepse zoekactie
Er is nu in de ruime omgeving een grote zoekactie aan de gang, daarbij is ook een helikopter ingezet. "Alle omliggende korpsen zijn ingezet, ook spoorwegpolitie en brandweer zoeken mee", aldus nog Jamar.

Zes gevangenen zijn kort na de massale ontsnapping ingerekend. De 22 andere gedetineerden zijn dus nog op vrije voeten.

In de gevangenis van Dendermonde zitten een kleine 200 gedetineerden, alleen mannen. Het gaat om een traditioneel gevangenisgebouw van zo'n 150 jaar oud.

"Er is al lang een discussie aan de gang of er nu al dan niet een nieuwe gevangenis moet komen", zegt directeur-generaal van het gevangeniswezen Nicole De Clercq. "Door de discussies worden er minder werken en renovaties uitgevoerd, waardoor het toch een stuk onveiliger is
Facebook Twitter
Bron: Axiradio