Lokeren

Speelpleinen gaan noodgedwongen dicht

woensdag 16 augustus 2006 om 01:22 door Redactie

De gemeentelijke speelpleinen van Eksaarde en Doorslaar moeten op 14augustus noodgedwongen dicht wegens een tekort aan ervaren monitoren. De begeleiders haken af, omdat ze liever naar de Lokerse Feesten trekken of hun herexamens voorbereiden. De overige monitoren worden in de tweede helft van de maand ingezet op de andere speelpleinen.
Hoewel de zomervakantie pas halverwege is, staat het nu al vast dat de speelpleinwerking van Speloke editie 2006 een topper wordt. ,,In tegenstelling tot de Vlaamse trend, waar een daling van het aantal kinderen vastgesteld wordt, is Speloke erg in trek bij de bengels'', zegt schepen van Sociale Zaken Jeanine Bellens (Samen). ,,Het speelplein Bergendries haalde in juli een gemiddelde van 110 kinderen per dag, Eksaarde telde 45 deelnemers en Doorslaar 50 en het plein voor andersvaliden kreeg gemiddeld 35 deelnemers over de vloer.''

Minder goed nieuws is dan weer het tekort aan oudere monitoren met al wat jaren pleinervaring. Dat probleem tekent zich af in augustus. ,,Enkele onder hen willen na een maand speelpleinwerking, tijdens de tien dagen feestgedruis, genieten van een welverdiende vakantie. Anderen moeten zich dan weer noodgedwongen voorbereiden op de komende herexamens. Het tekort aan monitoren is dus zeker niet toe te schrijven aan een gebrek aan motivatie bij de jongeren'', stelt schepen Bellens.

Om een optimale werking op alle pleinen te verzekeren, moeten dagelijks minstens 30 monitoren beschikbaar zijn. Per plein rekent Speloke op de inzet van de anciens , die naast de animatie de veiligheid van de kinderen garanderen. ,,Omdat we juist dat belangrijke aspect -de veiligheid- onvoldoende kunnen waarborgen, besliste de pedagogische stuurgroep van Speloke het speelplein van Eksaarde in de Muylaertstraat en dat in Doorslaardorp te sluiten vanaf 14 augustus. In Eksaarde betekent dit dat de kinderen drie dagen geen speelplein aangeboden krijgen en in Doorslaar zes dagen.''

De overgebleven monitoren worden vanaf dan ingezet op het speelplein Bergendries, op het andersvalidenplein in De Hagewinde en op het Tienerplein in de Canondreef in Eksaarde.
Facebook Twitter
Bron: Axiradio