Lokeren

Lokale bedrijven maken koersfiets uit vlas

donderdag 13 juli 2006 om 13:32 door Redactie

Twee bedrijven uit Lokeren hebben getekend voor een wereldprimeur in het wielrennen. De firma's Ipa en Stanislas Cock lieten de eerste koersfiets fabriceren die niet langer bestaat uit honderd procent carbon, maar voor de helft ook uit vlas. De tweewieler draagt de naam Museeuw, verwijzend naar de oud-wielerkampioen en ambassadeur van het merk.

Een normale tweewieler is volledig gemaakt uit carbon. Het prototype, waarmee Museeuw al een maand rondrijdt, bestaat voor vijftig procent uit vlas'', verduidelijkt Joris Van Raemdonck van Ipa, het Lokerse bedrijf dat onder meer buizen maakt voor racefietsen.

Ipa en Stanislas Cock maakten de unieke fiets in samenwerking met een producent van vlasvezel en met een Italiaanse rijwielfabrikant. Voorlopig zijn er drie exemplaren van gemaakt. Ze dragen allemaal de naam van Johan Museeuw en het logo van de Leeuw van Vlaanderen, de bijnaam van de oud-wereldkampioen. ,,Dit materiaal kan een kleine revolutie veroorzaken in de wielrennerij'', liet Museeuw eerder optekenen. Producenten Van Raemdonck en Cock: ,,Het is zelfs mogelijk dat binnenkort fietsen volledig uit vlas worden vervaardigd.'' In september begint de productie op grotere schaal, met wielertoeristen als doelgroep. Voorlopig is het nog niet duidelijk hoeveel de fiets gaat kosten.
Facebook Twitter
Bron: Axiradio