Lokeren
03.05.2023
alt=

Sociale Kruidenier 'De Komisse' in Lokeren

woensdag 3 mei 2023 om 07:55 door Rony

Lokeraars die het financieel moeilijk hebben, kunnen voortaan terecht bij het nieuwe sociale stadsinitiatief, de Sociale Kruidenier, die betaalbare én gratis kwaliteitsvolle voeding, huishoud- en hygiëneproducten aanbiedt.

Lokeren koos voor een mobiele werking van de Sociale Kruidenier om kwetsbare groepen binnen haar stad zo maximaal mogelijk buurtgericht te kunnen bereiken, ook buiten het centrum. De marktwagen van “De Komisse” zal op regelmatige tijdstippen in verschillende wijken en deelgemeentes in Lokeren halt houden. De eerste verkoop vindt plaats op dinsdag 2 mei van 14 tot 16 uur aan het Ontmoetingshuis De Moazoart.

Voor zij die het nodig hebben
De Sociale Kruidenier is niet toegankelijk voor het grote publiek. Enkel personen die onvoldoende inkomen hebben om in de eigen basisbehoeften te voorzien én voldoen aan de voorwaarden kunnen een beroep doen op de producten die de Sociale Kruidenier gratis of tegen een kleine prijs aanbiedt. Zij die er recht op hebben en er gebruik willen van maken, krijgen op aanvraag een gebruikerspas.

Naast verkoop zet “De Komisse” ook in op een warm onthaal én ontmoeting. In een latere fase zal de Sociale Kruidenier ook workshops organiseren - onder meer over gezonde voeding - die voor iedereen toegankelijk zullen zijn.

“Naast de basishulp willen we binnen stad Lokeren ook minstens evenveel aandacht schenken aan het behoud van eigenwaarde, lotgenotencontact, empowerment, keuzevrijheid en zelfredzaamheid: allemaal belangrijke factoren die helpen om armoede op termijn structureel aan te pakken” verduidelijkt schepen van Welzijn, Nina Van der Sypt.



Alle info over de “stopplaatsen en -tijden van de mobiele Sociale Kruidenier “De Komisse” vind je op lokeren.be/sociale-kruidenier. Het reglement rond de Sociale Kruidenier (gerechtigden en procedure) is na te lezen op lokeren.be/stad-en-bestuur/stadsbestuur/reglementen.

Fietspunt voor wie het financieel moeilijk heeft
De Sociale Kruidenier werkt ook samen met de vzw maatwerkbedrijf Mo-Clean -Fietsherstelplaats Mo-Cyclette én Rotary Lokeren om voor dezelfde kwetsbare doelgroep fietsen aan te bieden. Dit om de mobiliteit en zelfredzaamheid en de kans op tewerkstelling voor deze Lokeraars te verhogen.

Dit project zal jaarlijks een 25-tal fietsen herstellen. Het gaat om fietsen die geschonken zijn of door de politie gevonden of in beslag genomen werden die na de wettelijke bewaringstermijn ter beschikking gesteld zijn van de stad. Enkel houders van de gebruikerspas van de Sociale Kruidenier kunnen via deze weg voor een klein bedrag een fiets aankopen.

De stad doet graag een warme oproep aan haar inwoners om oude, niet langer gebruikte fietsen te doneren aan dit fietsproject. Dit voor zowel kinderfietsen als fietsen voor volwassenen, maar ook bakfietsen en fietsen met het follow-me systeem zijn welkom.

“De Komisse” zoekt nog helpende handen
De Sociale Kruidenier zet in op sociale tewerkstelling én kan vandaag tevens al rekenen op een warme vrijwilligerspool van een 30-tal personen.
Om dit project blijvend te kunnen ontplooien en uit te werken, zijn er nog heel wat helpende handen nodig om bijvoorbeeld mee te helpen bij de verkoopmomenten, de begeleiding van de ontmoetingsmomenten, het vullen en legen van de marktwagen en er eventueel mee te rijden.
Al wie hierin interesse heeft of meer info wil, mag contact opnemen met de stad via socialekruidenier@lokeren.be of 0478 829 197.
Facebook Twitter
Bron: Axiradio