Lokeren
07.01.2017
alt=

Houd je trottoir vrij van sneeuw en ijs

zaterdag 7 januari 2017 om 00:13 door Michel

Sneeuw en ijs horen bij de winter, maar zorgen soms voor gevaarlijke situaties. Met het vriesweer van de laatste weken zijn op de spoeddienst van AZ Lokeren verschillende mensen binnengebracht die waren uitgegleden op een spiegelglad trottoir. Daarom roept de stad Lokeren zijn bewoners op om het trottoir voor hun deur vrij van sneeuw en ijs te houden. Het politiereglement van de stad verplicht dat trouwens. Zo draagt iedereen bij aan een veilige winter zonder vervelende valpartijen of ongevallen.

Zonder meteen met een bestraffende vinger te staan zwaaien, is het toch wel interessant om de grote lijnen van wat in het politiereglement staat, even uit te leggen. Al kom je met wat gezond verstand en burgerzin ook al een heel eind.

• Je mag bij vriesweer of dreigende vorst geen water gieten of laten lopen op de openbare weg. Je mag evenmin sneeuw of ijs uit je tuin of van op je dak op straat deponeren.
• Als het ijzelt, is de eigenaar, bewoner of gebruiker van een gebouw verplicht om het trottoir over een breedte van minstens 1,5 meter ijzelvrij te maken. Natuurlijk mag je de bestrating niet beschadigen, of schadelijke producten gebruiken.
• Als het sneeuwt, is de eigenaar, bewoner of gebruiker van een gebouw verplicht om het trottoir over een breedte van minstens 1,5 meter sneeuwvrij te maken. Je veegt de sneeuw samen langs de rand van het trottoir. En je zorgt ervoor dat de straatgoot en de rioolkolken vrij blijven. Aan opritten, oversteekplaatsen voor voetgangers en haltes voor lijnbussen, moet je de rand van het voetpad altijd vrijhouden. Daar mag je geen sneeuw achterlaten, dus.
• En als het trottoir minder breed is dan 1,5 meter?
Dan moet je de sneeuw of het ijs samenvegen en ophogen op de weg, zo dicht mogelijk bij de boordsteen van het trottoir, maar zodanig dat de straatgoot en de straatkolken vrij blijven.


En wat doet de stad?
Het stadsbestuur zorgt op zijn beurt voor het strooien van de wegen en de fietspaden. Het strooien van de wegen is uitbesteed aan een externe firma. De fietspaden strooit de stad zelf. De technische diensten hebben daarvoor verschillende gespecialiseerde machines, die de fietspaden tegelijk vegen en strooien. Bij sneeuw en ijzel rijden de machines dag en nacht om het hele grondgebied te bestrijken. Het aantal kilometers fietspad in Lokeren is groot, daarom duurt het wel enige tijd vooraleer alle fietspaden zijn gestrooid.
Nuttig om weten is ook, dat voor een goede inwerking van het strooizout, het noodzakelijk is dat er voldoende verkeer op de weg zit. Als het zout niet voldoende wordt ingereden, is het minder effectief en werkt het niet zo goed.
Facebook Twitter
Bron: Axiradio