Lokeren
09.11.2022
alt=

Lokeren verlaagt opcentiemen personenbelasting

woensdag 9 november 2022 om 18:33 door Rony

Lokeren blijft investeren en verlaagt opcentiemen personenbelasting, ondanks economische crisis.

Stad en OCMW Lokeren stellen maandag 21 november 2022 de derde echte aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor op de gemeenteraad.

“Stad Lokeren neemt ook in moeilijke economische omstandigheden haar verantwoordelijkheid. Wij blijven investeren, ook om onze economie een hart onder de riem te steken. We investeren meer dan 3500 euro per inwoner en behouden toch een beschikbaar budgettair resultaat op het eind van de rit van iets meer dan 15 miljoen euro. Weinig steden en gemeenten die ons dat voordoen”, zegt burgemeester Filip Anthuenis.

Schepen van Financiën, Stefan Walgraeve voegt toe: “De huidige economische crisis en bijhorende inflatie hebben – op termijn – ook een gunstig effect op de inkomsten van de stad, met name deze uit de opcentiemen op de algemene personenbelasting. De voorziene stijging van de inkomsten in de personenbelasting (ca. 4,2 mio euro) willen we voor de helft teruggeven aan de Lokeraar, onder de vorm van een daling van het tarief van onze opcentiemen van 7% naar 6,5%. Op die manier ondersteunen we ook heel concreet de koopkracht van de Lokeraar.”

Eerste schepen Filip Liebaut: “Dat we deze aanpassing van de meerjarenplanning kunnen doen zonder te besparen op zorg en dienst- en hulpverlening voor de kwetsbare Lokeraars is toch een stevige verdienste van deze begrotingswijziging. We tonen op die manier dat we niemand lossen in deze crisis. We maken onze beloften waar.”

Algemene uitgangspunten

Ook Stad en OCMW Lokeren worden geconfronteerd met sterk stijgende personeelskosten, energie-uitgaven en bouwkosten. Het uitgangspunt bij deze aanpassing van de meerjarenplanning was evenwel drievoudig: dit financieel probleem oplossen zonder nieuwe belastingen, zonder ontslagen en zonder besparingen in de basisdienstverlening:

Ook de Lokeraar wordt vandaag geconfronteerd met stijgende prijzen (energie, huishuur, aan de pomp, in de winkelkar). Het stadsbestuur wil de Lokeraar niet nog meer laten betalen, integendeel … De verwachte stijging van de inkomsten in APB (+ 4 200 000 euro) wordt voor de helft teruggegeven aan de inwoners door vanaf het inkomstenjaar 2023 het tarief van de opcentiemen APB te laten dalen van 7% naar 6,5%;

Ook de stadsmedewerkers mogen geen dupe worden van de huidige conjunctuur, bijgevolg wordt er niét gesnoeid in het personeelskader;

Tot slot wordt er niet bespaard op zorg en dienst- en hulpverlening voor de kwetsbare Lokeraars.

Sterk gestegen personeelskosten, energieuitgaven en bouwkosten

De exploitatie-uitgaven stijgen voor de resterende periode van de meerjarenplanning met ca. 30 miljoen euro. Bijna de helft van de stijging in de exploitatie-uitgaven houdt verband met de personeelsuitgaven. De andere grote stijgers zijn de uitgaven voor de politiezone (+ 4 200 000 euro), de energie uitgaven (+ 4 000 000 euro), de stijgingen inzake leefloon, steunaanvragen en de opvang van Oekraïense vluchtelingen (+3 000 000 euro).

De exploitatieinkomsten stijgen met ca. 22 miljoen euro:

Personeelssubsidies: + 6 000 000 euro
Opcentiemen OOV: +4 250 000 euro
Planbatenheffing: + 2 750 000 euro
Opcentiemen APB: + 2 150 000 euro
Recuperatie leefloon, steunvragen en opvang Oekraïne = + 2 065 000 euro
Extra ondersteuning door Vlaamse regering: + 1 200 000 euro
Renteopbrengsten: + 1 000 000 euro
LEKP + Plan Samenleven: + 700 000 euro
Verkeersbelasting: + 120 000 euro
Diverse werkingsinkomsten: + 1 765 000 euro

Bij de investeringen wordt ervoor gekozen om het gros van de geplande investeringen te blijven uitvoeren, niettegenstaande de sterk gestegen bouwkosten. Een beperkt aantal projecten wordt uitgesteld en doorgeschoven naar de volgende legislatuur (in de meeste gevallen wordt wel voorzien in de aanstelling van een ontwerper deze legislatuur zodat de nieuwe bestuursploeg bij aanvang van de nieuwe legislatuur geïnformeerd een nieuwe beslissing kan nemen). Het investeringsbedrag stijgt toch met 8,5 miljoen euro in vergelijking met de laatst aangepaste versie van de meerjarenplanning, waarbij dit integraal te wijten is aan de gestegen bouwkosten van lopende investeringsprojecten (de belangrijkste zijn het Postgebouw, het zwembad, de brandweerkazerne, de renovatie van de Rozenstraat, het verbeteren van de halteaccomodatie en hoppinpunten, de uitwerking van het masterplan begraafplaatsen, de ombouw van de Spoele Kerk naar buitenschoolse kinderopvang en het lokaal dienstencentrum).

Leningen

Bij aanvang van de legislatuur werd het standpunt gehuldigd dat enkel leningen werden aangegaan voor de grote gebouwendossiers. Op dit moment waren leningen ingeschreven voor de bouw van het zwembad en de brandweerkazerne. Gelet op de stijging van de bouwkost voor zowel zwembad (+ 2,6 miljoen euro) als brandweerkazerne (+1,5 miljoen euro) wordt daarvoor alvast 4 miljoen euro extra aan leningen ingeschreven.

Nu ook het Postgebouw een concrete raming heeft gekregen wordt ook voor die totale bouwkost (ca. 11 miljoen euro) een bijkomende lening ingeschreven.

Rekening houdend met de nakende fusie met Moerbeke en de daarmee gepaard gaande Vlaamse overname van 500 euro/inwoner zal de nieuwe fusiestad Lokeren de nieuwe legislatuur starten met een schuld van ca. 465 euro/inwoner (in 2021 was de gemiddelde schuld 1234 euro/inwoner in de Vlaamse steden en gemeenten, de verwachting is dat dit sterk zal oplopen tegen het einde van deze legislatuur nu alle steden en gemeenten geconfronteerd worden met sterk stijgende personeels-, energie- en bouwkosten).

Besluit

Lokeren is en blijft een financieel zeer gezonde stad: het beschikbaar budgettair resultaat op het einde van deze meerjarenplanning bedraagt 15 170 879 euro.
Lokeren blijft investeren in de stad aan een investeringsbedrag van meer dan 3500 euro/inwoner.
De leninglast per Lokeraar is en blijft minder dan de helft van het Vlaams gemiddelde.
De opcentiemen op de personenbelasting dalen verder van 7% naar 6,5%.
Facebook Twitter
Bron: Axiradio