Lokeren
12.02.2016
alt=

Rick Hollander Quartet featuring Brian Levy

vrijdag 12 februari 2016 om 23:02 door Michel

Rick Hollander komt met zijn nieuwe band naar Lokeren afgezakt. In deze groep, die bijna volledig samengesteld is uit Amerikanen, vinden een aantal sterke persoonlijkheden elkaar om samen ongecompliceerde moderne akoestische jazz te brengen

Hun muziek wordt mee gekleurd door de grote jazztraditie, waarbij postbop en zijn uitlopers een aanzienlijke rol spelen.
De leider van de groep, drummer Rick Hollander, komt uit Detroit. Hij studeerde bij o.a. Roy Brooks. Hij speelde tijdens zijn ondertussen al drie decennia durende carrière samen met o.a. Woody Shaw, Brad Mehldau, Warne Marsh en Mike Stern. Met een eerste versie van zijn kwartet - waarvan Tim Armacost en ‘onze’ Philippe Aerts deel uitmaakten - won hij in 1990 Jazz Hoeilaart. Rick Hollander speelde reeds in Lokeren met Ugetsu. Hij stond in de club ook al aan de zijde van Valery Ponomarev, John Marshall en Peter Bernstein. Hollander is op de Belgische scene geen onbekende; hij was de drummer van dienst in één van de eerste groepen van Nathalie Loriers, met wie hij onlangs terug optrad. Charles Loos en Steve Houben zijn andere Belgen die graag gebruik maakten van zijn diensten. Rick Hollanders naam valt terug te vinden op een 40-tal cd’s, waarvan een aantal onder eigen naam.
Of er een dokter in de zaal is? Dat zou dan dr. Brian Levy kunnen zijn. Deze tenorsaxofonist werd geboren in San Diego, maar woont tegenwoordig in Boston, waar hij les geeft aan The New England Conservatory. Hij was gastdocent aan de Harvard University en The Xinghai Conservatory in China. Hij schreef zijn doctoraat over de polyritmische interactie in de muziek van het klassieke Coltrane Quartet. Als saxofonist laat hij alle remmen los om met een grote intensiteit te spelen. Samen met saxofonist Jerry Bergonzi maakte hij een aantal instructievideo’s. Hij speelde met o.a. Dick Oatts, Ralph Penland en George Gruntz.
De Duitse gitarist Paul Brändle is de enige niet-Amerikaan in de groep. Hij studeerde in München en volgde les bij o.a. John Abercrombie en Pat Martino. Brändle wordt beschouwd als een groot jong jazztalent. Hij bezit de gave om een geluidstapijt te weven waarin luisteraars en medemusici langzaam gevangen worden. Zeer actief op de Münchense scene, waar hij elke kans te baat neemt om ervaring op te doen en musici te ontmoeten, speelde hij samen met o.a. Peter Tuscher, Dusko Goykovic en Jason Seizer.
Bassist Will Woodard is al jaren een vaste waarde in New York. Hij studeerde bij Mark Helias en Dave Holland en speelde 20 jaar terug al samen met Rick Hollander in diens eerste kwartet. Woodard was lid van het Vincent Herring Quintet en speelde samen met Roy Hargrove. Met Rick Hollander vormt hij een geroutineerde ritmetandem die solisten een stevige bedding biedt. Als bassist weet hij zijn eigen persoonlijkheid in de muziek te leggen.

Wanneer Zaterdag 13/02/16 om 21:00

Waar Lokerse Jazzklub, Gasstraat 27, 9160 Lokeren
)
Prijs 14.0 €

Tel: 0497/38.31.69
Facebook Twitter
Bron: Axiradio