Lokeren
20.12.2015
alt=

Meest Verdienstelijke Lokeraar!

zondag 20 december 2015 om 17:17 door Michel

De Lokerse gidsengroep werd woensdag 16 december 2015 verkozen tot de Meest Verdienstelijke Lokeraar 2015. Het was de twintigste keer dat een laureaat voor deze prestigieuze prijs werd gekozen. Andere genomineerden dit jaar waren AVLO, Villa Vief, André Verstraeten, De Groene Zorgboer, De Moazoart en de Lokerse scoutsverenigingen.

Op 8 februari 1993 werd in de schoot van de adviesraad Raad voor Toerisme Lokeren een gidsenwerkgroep opgericht. Onder impuls van de heer Jacques Reyniers, toenmalig voorzitter van de VVV-Toerisme, kregen de gidsen een platform om ze samen activiteiten uit te werken die het toerisme in Lokeren zouden bevorderen. Wijlen Werner Vandenabeele, historicus en voormalig Gezel van de Wase Raap, werd de eerste voorzitter van deze werkgroep. In 2001 volgde Toon De Borger hem op. Franky Baeyens neemt sinds 2007 deze taak op zich.
In de afgelopen 20 jaar werden, in samenwerking met de dienst voor Toerisme, heel wat activiteiten uitgewerkt.
In de eerste plaats is er natuurlijk de begeleiding van de groepsbezoeken in Lokeren en ook in het Stadsmuseum Lokeren. Vele thematochten werden uitgewerkt door één of meerdere gidsen zoals de Beeldige Beeldenwandeling, de Bomenwandeling, Cultuur in 't Groen, Mee met de conciërge van het stadhuis, Toeren in landelijk Lokeren, In het voetspoor van Yvonne Waegemans, de Crimiwandeling, De moord op Bertha Braeckman ontrafeld, de Chocoladewandeling, de Smiekel- en Proevertjestocht, … Een aantal van deze tochten worden jaarlijks opnieuw aangeboden.
Daarnaast werken de gidsen al meer dan 15 jaar zomeravondtochten uit, 2 fietstochten en 2 wandelingen op de donderdagavonden in juli, steeds rond een actueel thema en met een afsluitertje in een lokale herberg. Deze initiatieven trekken gemiddeld 100 eelnemers aan.
Een andere zomeractiviteit is de kermisdagfietstocht, die dit jaar reeds voor de 10de maal georganiseerd werd. Op deze lange-afstandstocht worden de mooiste plekjes van het Waasland, het Scheldeland en Zeeland opgezocht. Reeds enkele jaren moeten de inschrijvingen afgesloten worden op 100 deelnemers en moeten heel wat mensen geweigerd worden.
Naast de gidsbeurten waar de gidsen een vergoeding voor krijgen (ruim 300 geleide bezoeken in 2015), kunnen het Infopunt Toerisme en het Stadsmuseum Lokeren steeds op de gidsen een beroep doen voor vrijwilligerswerk. Hulp op beurzen, tentoonstellingen, recepties, op evenementen, op Open Monumentendag,..
Verschillende gidsen leverden belangrijke schriftelijke bijdragen tot de kennis van de Lokerse geschiedenis en eigenheid. Zij hebben heel wat publicaties op hun naam staan zoals bijdragen in het heemkundig tijdschrift De Souvereinen, bijdragen in het tijdschrift van de Koninklijke Oudheidkundige Kring Land van Waas, bijdragen in boeken over de Lokerse geschiedenis o.a. huldeboek voor Werner Vandenabeele en de geschiedenis van de Sint-Laurentiuskerk, eigen publicaties vb. Dichter bij een bank, Overleven in Lokeren, Daknam en Eksaarde tijdens WO I.
Op dit ogenblik telt de gidsenwerkgroep exact 20 stads- en museumgidsen, die allemaal erkend zijn bij Toerisme Vlaanderen. Vijf ervan behaalden het getuigschrift van toeristische gids in Oost-Vlaanderen/Waasland. De anderen halen hun kennis uit hun beroep, door aanvullende cursussen en door zelfstudie.
Het Infopunt Toerisme speelt ook heel wat informatie door over vormingsmogelijkheden en interessante studiebronnen. De Raad voor Toerisme organiseert jaarlijks vormingsuitstappen om ideeën op te doen voor nieuwe thematochten of om bestaande tochten up te pimpen.
Omdat de gidsengroep Lokeren één van de belangrijkste ambassadeurs van onze stad is en in ruimere zin ook voor de regio Waasland, werd de groep in november 2015 als Gezel opgenomen in de ‘Orde van de Wase Raap’. Deze Wase erkenning is ongetwijfeld een belangrijk signaal om ook in eigen Lokeren de nodige erkenning te krijgen door ‘Meest verdienstelijke Lokeraar 2015’ te worden.
Facebook Twitter
Bron: Axiradio