Lokeren
31.03.2015
meer foto's ...
alt=

Hans Mortelmans & Groep

dinsdag 31 maart 2015 om 21:05 door Michel

De Lokerse Jazzklub inviteert een fenomeen dat Django Reinhardt in één vloeiende beweging weet te koppelen aan Georges Brassens en Wannes Van de Velde. Frans chanson ‘en néerlandais’, met de nodige humor op smaak gebracht, maar te gevarieerd om in een hokje te duwen.

Gitarist Hans Mortelmans heeft de swing manouche meer dan voldoende in de vingers. Niet moeilijk als je als jonge Django-adept bij Koen De Cauter gaat aankloppen met de vraag enkele gitaarlessen te krijgen. De gitaarlessen rendeerden meer dan behoorlijk. Ondertussen wordt Mortelmans met Koen De Cauter en Jokke Schreurs beschouwd als één van de manouchegitaristen in deze contreien. Hij bezit net als Wannes Van de Velde en Georges Brassens de gave een eerlijk lied/chanson te kunnen neerpennen en brengen. Bij Wannes merkte hij ook dat zingen in de taal waarmee je opgroeide, een authentiek en rijk karakter in een tekst naar boven kan brengen, ook al is het lied een fado of een tarantella. Met zijn groep bouwt Mortelmans aan een universum dat nooit hapklaar is, maar toch voor iedereen toegankelijk.
Lieven Van Keymeulen is een klarinettist die geregeld met basklarinet het diepere register induikt. Hij vertoeft graag in de ruimte die jazz en folk lijkt te verbinden. Benny Van Acker kan de nodige geloofsbrieven in de jazz voorleggen. Hij studeerde contrabas bij Stefan Lievestro en Nicolas Thys en geeft nu zelf les aan diverse academies. Met Hijaz zat hij ook al in die wereld waar folk, wereldmuziek en jazz elkaar treffen.
Lodewijk Dedain speelt voortreffelijk gitaar en is de perfecte partner voor Mortelmans. Het lijkt erop alsof Dedain de achternaam is van een zigeunerfamilie, die met musiceren haar boterham verdient. Broer Karel is een gerenommeerd gitaarbouwer en zijn twee zusters vormen de uiterst charmante en geestige Dedain Sisters, die Hans Mortelmans & Groep voor de gelegenheid komen versterken.
Voor hun 50-jarig jubileum maakt de Lokerse Jazzklub graag plaats vrij voor een groep die de nodige geestigheid in zijn muziek injecteert. Laat u verrassen door Hans Mortelmans & Groep. Op het einde van het concert zullen er ongetwijfeld veel lachende gezichten te bespeuren zijn…

Zaterdag 04 april 2015 om 21 u. in de Lokerse Jazzklub (Gasstraat 27 te Lokeren
Inkom: 10 €, 8 € (leden) en 5€ (–25 jaar

In bijlage foto's van optreden van Samuel Blaser Trio op 14 maart 2015
Foto's Cedric Craps
Facebook Twitter
Bron: Axiradio