Lokeren

Gas moet problemen uit Lokeren verbannen

maandag 18 juni 2007 om 12:43 door Redactie

Burgemeester Filip Anthuenis heeft enkele aanpassingen in het politiereglement voorgesteld. Een aantal inbreuken zullen door de gemeente zelf afgehandeld worden, en moeten dus niet meer via het parket passeren. Zo wil de stad straffeloosheid tegengaan.



Wildplassen, mensen op straat de weg versperren, sluikstorten, lawaaioverlast: het zijn allemaal inbreuken waar de politie een proces verbaal voor opstelt, maar waar het parket meestal geen verder gevolg aan geeft. Zij verzuipen in het werk, en daardoor seponeren zij negen op de tien keer dergelijke inbreuken.

'Door de gemeentelijk administratieve sanctie (GAS) in het leven te roepen, zullen we in de toekomst dergelijke zaken zelf afhandelen. Daardoor zal er wel altijd een gevolg gegeven worden aan de kleinere inbreuken. Zo willen we een krachtig signaal naar de bevolking sturen dat ook dergelijke zaken niet zomaar onbestraft kunnen blijven', aldus Filip Anthuenis. 'Toch ben ik me ervan bewust dat we met dit GAS niet alle problemen uit de stad kunnen verbannen. We willen ook absoluut geen heksenjacht op onze inwoners gaan houden, maar onze stad wil in de toekomst wel strenger optreden tegen de overtreders', voegt de Lokerse burgemeester er nog aan toe.

Christof Snoeck, hoofd van de nieuw opgerichte cel 'Dienst Integrale Veiligheid' zal alles in goede banen leiden. 'Straffeloosheid leidt vaak tot normvervaging, en dat willen we in deze stad absoluut tegengaan. We willen dat bepaalde kleinere inbreuken ook echt bestraft, en niet zomaar getolereerd worden. Het spreekt voor zich dat niet alle delicten door de gemeente afgehandeld zullen worden. De zwaardere zaken zoals bijvoorbeeld diefstal blijven in de handen van het parket'.

250 euro

Doordat de stad de lichte inbreuken zelf zal afhandelen, bepaalt de dienst Integrale Veiligheid ook de strafmaat. 'We hebben geen lijstje waarop staat hoe groot de boete is, als je een bepaalde inbreuk pleegt. Je zou dus kunnen zeggen dat we ondoorzichtig te werk gaan, maar dat spreek ik absoluut tegen. Wij gaan er van uit dat iedereen gelijk is voor de wet, en dat er altijd een eerlijke boete zal uitgesproken worden', klinkt het bij het diensthoofd.

Toch meent Christof Snoeck dat de boete voor bijvoorbeeld wildplassen kan afhangen van de situatie. 'Stel dat je voor de tweede keer op rij betrapt wordt op wildplassen, dan zal de boete hoger zijn dan de eerste keer. Ook de omstandigheden waarin de inbreuk gepleegd wordt, spelen een rol. Maar nogmaals we willen absoluut geen twee maten en gewichten gebruiken. Het gelijkheidsbeginsel staat centraal.'

Het gemeentelijk administratief sanctierecht gaat in op 1 september. In eerste instantie zal alleen de politie inbreuken kunnen vaststellen, maar op termijn zullen ook de andere bevoegde ambtenaren, zoals de stadswachten, een proces verbaal mogen opstellen.
Facebook Twitter
Bron: Axiradio