Lokeren

Moerbeke: Suikerfabriek produceert ook groene stroom

donderdag 22 februari 2007 om 11:23 door Redactie

De suikerfabriek van Moerbeke-Waas zal binnenkort niet alleen haar zoete basisproduct produceren, maar ook elektriciteit. Dat wordt mogelijk dankzij de bouw van een installatie met methaanreactie, die in de eerste plaats de stankoverlast oplost.

Tijdens de bietencampagne is de geurhinder in Moerbeke-Waas vaak niet te harden, vooral als het relatief warm is. Dat komt doordat het spoelwater van de bieten wordt opgevangen in bezinkingsbekkens.

Als de thermometer de grens van tien graden overschrijdt, begint de vloeistof te gisten en verspreidt zich een rottende geur over de kleine gemeente. Buurtbewoners klaagden het probleem eerder aan bij zowel de gemeente als het bedrijf.

Iscal Sugar denkt nu de oplossing gevonden te hebben: een installatie met methaanreactie. "Het water belandt dan niet meer in de bekkens, maar in een opslagtank van 7,5 meter hoog en 25 meter diameter. Daar wordt het waswater van de bieten en het afvalwater van de fabriek vervolgens gezuiverd", begint burgemeester Filip Marin (VLD) de technische uitleg.

In de hoop dat daarmee de geurhinder tot het verleden zal behoren, adviseerde de gemeente de stedenbouwkundige aanvraag positief. De nieuwe installatie wordt bovendien opvallend energiezuinig, een bijkomend argument voor de gunstige evaluatie.

"Tijdens de bietencampagne heeft de suikerfabriek warmte op overschot en die wordt gerecupereerd om de installatie te laten draaien. Bij de behandeling van het water komt tegelijk methaangas vrij dat naar de fabriek wordt geleid en via verbrandingsmotoren wordt omgezet in elektriciteit", gaat Marin voort.

Dijk van twee meter hoog

Daardoor zal Iscal Sugar niet alleen suiker produceren, maar ook groene stroom. "De directie verwacht dat ze binnen twee jaar twee megawatt op het elektriciteitsnet kan brengen", weet de burgemeester. Ter vergelijking: de drie windmolens langs de E17 in Kruibeke hebben een gezamenlijk vermogen van zes megawatt. "De werkzaamheden komen zowel het bedrijf als de bevolking ten goede. Voor de Moerbekenaren is het belangrijkste dat ze geen geuroverlast meer ondervinden."

Achter de opslagtank, landinwaarts tegenover de Moervaart, zal over een lengte van tachtig meter overigens een twee meter hoge dijk worden gebouwd.
Facebook Twitter
Bron: HNB