Lokeren

Open Monumentendag

zondag 10 september 2006 om 13:18 door Redactie

Tien van de twaalf Wase gemeenten nemen vandaag deel aan de achttiende Open Monumentendag. Enkel Moerbeke en Berlare geven forfait. De deelnemende gemeenten slagen erin om de activiteiten en tentoonstellingen aan nationale thema Import - Export te binden.

Beveren focust onder meer op de uitheemse plantensoorten in Hof ter Saksen en de internationaal getinte inrichting van kasteel Cortewalle. Kasteel Wissekerke in Bazel zet de deuren van de Egyptische zaal open.

Lokeren heeft heel wat internationale invloeden te laten zien in onder meer de herenwoning Gustave Maes, het Huis Thuysbaert, de kerk Oudenbos en het Stedelijk Museum. Leuk is ook de tentoonstelling in het gemeentehuis van grensgemeente Sint-Gillis-Waas over de smokkelactiviteiten van weleer.

Hetzelfde thema komt aan bod in Stekene, maar dan met een smokkelfietstocht met toonmomenten en vertellingen. Sint-Niklaas zet onder meer het Pijp- en Tabaksmuseum, het Mercatormuseum en de wintertuin van de Normaalschool in de kijker. In Temse zijn doorlopend gidsbeurten in het Museum Heraldiek Benelux. Waasmunster organiseert een fietstocht, een wandeling en tentoonstellingen in Sombeke en kasteel Blauwendael. Zele focust op uitheemse bouwstijlen tijdens een wandeling en tentoonstelling.
Facebook Twitter
Bron: Het Volk