Lokeren
13.01.2017
alt=

Nog meer camera's in Lokeren !

vrijdag 13 januari 2017 om 00:03 door Michel

Lokeren zet nog zwaarder in op camera’s

De grote bevolkingsenquête ‘Leg je ei’ toonde vorig jaar onomstootbaar aan: voor de Lokeraar is veiligheid het belangrijkste. Het gebruik van camera’s kan bij de bevolking op een zeer breed draagvlak rekenen. Het stadsbestuur heeft dat goed begrepen. Dit en volgend jaar maakt de stad telkens 200.000 euro vrij om het netwerk van beveiligingscamera’s te verbeteren en uit te breiden.

Lokeren heeft in totaal zo’n zestig camera’s hangen op het openbaar domein en op openbare plaatsen, buiten zowel als binnen. Die zijn tien jaar oud, en aan vervanging toe. “Voor zo’n hoogtechnologische apparatuur is tien jaar een eeuwigheid”, zegt burgemeester Filip Anthuenis. “We willen via een aanbesteding een nieuw contract afsluiten om de camera’s te vervangen, en er nieuwe bij te plaatsen. En we willen dat zo snel mogelijk doen. Zowel in 2017 en in 2018 zetten we daarvoor 200.000 euro opzij. We willen de bestaande camera’s vervangen door hoogwaardige camera’s met de nieuwste technologie. En we gaan het concept verbeteren, en extra camera’s plaatsen om een groter deel van de openbare ruimte in beeld te krijgen.”

De zestig camera’s die Lokeren heeft, brengen de centrumstraten in beeld, aangevuld met gevoelige plekken als het Park ter Beuken, het Sport- en Jeugdcomplex en de belangrijkste parkings. Op zes invalswegen naar het stadscentrum staan intelligente camera’s, die nummerplaten kunnen herkennen. “Ons cameranetwerk is een grote hulp voor de politie om criminaliteit vast te stellen en te vervolgen”, beklemtoont de burgemeester. “Zelfs criminaliteit die zonder camera’s niet zou worden vastgesteld. Ze helpen om de politie op afstand een idee te geven van de problemen die opduiken, of vluchtmisdrijf vast te stellen. Ze bevorderen de criminaliteitsbestrijding door te zorgen voor snellere identificatie van de daders, en een betere bewijsvoering.

En, zeer belangrijk in deze tijden van terreurdreiging, we zetten ook intensief camera’s in bij evenementen, zelfs bij kleinere evenementen. Ze vormen een belangrijk element in het beheer van de publieke ruimte bij evenementen.”

Minder criminaliteit in Lokeren dan in de andere steden uit de regio

Lokeren gaat voorts onderzoeken op welke plekken extra camera’s nuttig zijn. Bij het nieuw te bouwen Centrum voor Watertoerisme in het Joséphine Charlottepark bijvoorbeeld. Verder gaan de camera’s in de bibliotheek op het Kerkplein, die nu standalone zijn (niet in een netwerk opgenomen), worden geïntegreerd in het netwerk van stadscamera’s. Daarvoor is in 2017 al 17.000 euro opzij gezet.

“Plus: we hebben dit jaar 16.000 euro vrijgemaakt om een bijkomende verplaatsbare camera aan te kopen”, vult de burgemeester aan. “Uit de bevolkingsenquête bleek dat sluikstorten voor de Lokeraar overlastprobleem nummer één is. De verplaatsbare camera’s worden hoofdzakelijk ingezet tegen sluikstorten, bij de glasbollen bijvoorbeeld. Identificatie van de overtreders via een camera, gecombineerd met een GAS-boete, werkt zeer ontradend, verzekeren onze veiligheidsmensen mij.”

Want, niet onbelangrijk: de aanwezigheid van camera's voorkomt ook veel criminele feiten. “Hoeveel er dat zijn is natuurlijk moeilijk te bepalen”, verduidelijkt de burgemeester. “Maar uit de criminaliteitsstatistieken blijkt overduidelijk een gevoelige daling binnen onze politiezone. Daar waar we pakweg 15 jaar geleden koploper waren binnen het gerechtelijk arrondissement, zit Lokeren nu onder het arrondissementeel gemiddelde inzake criminele feiten, wat voor een stad van onze omvang een heel goed resultaat is. We doen beter dan Sint-Niklaas, Aalst, Dendermonde en Beveren. Bovendien, zeker niet onbelangrijk: camera’s verhogen het veiligheidsgevoel bij de brede bevolking.”
Facebook Twitter
Bron: Axiradio